Разлика помеѓу преработките на „Социологија“

Додадени 193 бајти ,  пред 5 години
с
с (Отстрането уредувањето на 217.16.90.61 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Вик Ретлхед|Вик Рет...)
 
=== Семејство, пол и сексуалност ===
[[File:WomanFactory1940s.jpg|thumb|right|200px]]
„Ковачката„[[Ковачка Рози“Рози|Ковачката Рози]]“ беше иконски симбол на американскиот домашен фронт и на одделувањето од половата поделеност на работите, поради воените околности.
 
Семејството, полот и сексуалноста формираат широко поле на истражување проучувано во голем број на подполиња во социологијата. Социологијата на семејството го проучува семејството, како институција и како единица на [[социјализација|социјализирање]], со посебен соврт кон релативно модерното историско појавување на семејството клетка и неговите јасно издиференцирани [[Род (социологија)|полови улоги]]. Поимот „детство“ е исто така важен. Како една од поважните институции на кои може да се применат социолошките перспективи, социологијата на семејството е заедничка компонента во воведните академски наставни програми. Феминистичката социологија пак, од друга страна, е едно нормативно подполе кое ги набљудува и критикува културните категории на полот и сексуалноста, особено во однос на моќта и нееднаквоста. Основната преокупација на [[феминистичка теорија|феминистичката теорија]] е патријархатот[[патријархат]]от и систематскиот притисок врз жените очигледен во многу општества, како на пониско ниво на интеркација, така и во смисла на пошироката општествена структура. Социјалната психологија на полот, од друга страна пак, применува експериментални методи со цел да ги разоткрие микропроцесите во половото раслојување. На пример, една неодамнешна студија покажа дека жените понекогаш се критикувани за нивното мајчинство, додека мажите се пофалувани за нивното татковство. Друга група на експерименти покажа дека мажите чија сексуалност е под знак на прашање го компензираат тоа со изразвуање на поголеми симпатии кон воени интервенции и спортски возила, како и дека се поголеми противници на бракови меѓу хомосексуалци.
 
=== Здравје и болест ===
496

уредувања