Разлика помеѓу преработките на „Мува (соѕвездие)“

нема опис на уредувањето
}}
 
'''Мува''' — мало [[соѕвездие]] на јужното небо. Едно од дванаесетте соѕвездија создадени од [[Петар Планциј]] од набљудувањата [[Питер Дирксон Кејзер]] andи [[Фредерик де Хаутман]] и првпат се појавува на 35 сантиметарскиот небесен глобус објавен во 1597 година во Амстердам од страна на Планциј и [[Јодок Хондиј]]. Првиот приказ на соѕвездието било бо небесниот атлас [[Уранометрија]] на [[Јохан Бајер]] во 1603 годинаСоѕвездието било познато под името '''Apis''' (пчела) во наредните двестотини години. Мува е под хоризонтато за повеќето жители на северната полутопка.
 
Многу од посјајните ѕвезди во соѕвездието се ченови на ѕвездената асоцијација [[Скорпион–Кентаур (ѕвездена асоцијација)|Скорпион-Кентаур]], расеан група од жешки сино-бели ѕвезди кои имаат исто потекло и се двиѓжат во иста насока во Млечниот пат. Во оваа група припаѓаат [[Алфа Мува|Алфа]], [[Бета Мува|Бета]], [[Гама Мува |Гама]], [[Зета2 Мува|Зета<sup>2</sup>]] и (најверојатно) [[Ета Мува]], како и [[HD 100546]], сино-бела [[Хербигова Ae/Be ѕвезда]] која е опколена со сложен диск од отпад кој содржи [[егзопланета]] или [[кафеаво џуџе]] и можна протопланета. Две подалечни планети поседуваат планети. Соѕведието исто така содржи и две [[Цефеиди]] кои можат да се видат со голо око. [[Тета Мува]] е тројна ѕвезда, од кои најсјајниот член е [[Волф–Рајеова ѕвезда]].