Разлика помеѓу преработките на „Фолклор“

Одземени 8 бајти ,  пред 5 години
с
Отстрането уредувањето на 85.30.66.49 (разговор), вратено на последната верзија на 95.128.191.250
с (Отстрането уредувањето на 85.30.66.49 (разговор), вратено на последната верзија на 95.128.191.250)
=== '''АНТИЧКА ФОЛКЛОРНА УМЕТНОСТ''' ===
Античката фолклорна уметност се разликува од традиционалната уметност по тоа што е собирана на денешно време и се базира најмногу на нејзините уметнички заслуги и по тоа што никогаш не се наметнувала во категоријата уметност. На пример : ветрокази,стари знакови на продавниците и изрезбани фигури, вртелешки во форма на коњчиња, кофи за пожар,шарени игри со табла (шах,дама,табла,монопол),врати од ковано железо и други слични предмети од античка вредност кои се собираат.
dadada
 
=== '''КАРАКТЕРИСТИКИ''' ===
По своите карактеристики,фолклорот не е близок до онаа фина уметност.Меѓутоа,многу американски сликари на фолклорна уметност од 18 и 19 век заработувале од нивната професија.Термини кои се поклопуваат со терминот фолклорна уметност се : природна уметност, поп уметност, аматерска уметност, традиционална уметност, племенска уметност,самоука уметност, дури и уметност на „работничката класа“.Како што може да се очекува секој од овие поими има различна конотација,но тие сите меѓусебно се поврзуваат со терминот фолклорна уметност што е поим за кој е тешко да се најде најточна дефиниција.Фолклорната уметност изразува културен идентитет преку тоа како се споделуваат и пренесуваат вредностите и естетиките на една заедница.Таа опфаќа функционална и описна средина,во која спаѓаат материјали,дрво, хартија, глина, метал и друго.Ако традиицоналните материјали се недостапни,тогаш тие се заменуваат со нови што резултира со современ израз на традиционалните форми на фолклорната уметност.Фолклорната уметност користи традиционални уметнички форми од различни општествени групи-етничката,племенската,религиската,професионална,географска,група базирана на возраст и пол –групи кои се идентификуваат во голема мера меѓусебно и со општеството.Фолклорните уметници учат традиционални вештини и техники преку стажирање во неформални опкружувања иако имаат можности и за формално образование.