Разлика помеѓу преработките на „Биологија“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
Одбиена последната промена во текстот (од 95.180.213.246) и вратена преработката 3276810 на Claus Ableiter
(Одбиена последната промена во текстот (од 95.180.213.246) и вратена преработката 3276810 на Claus Ableiter)
<div style="border: none; width:200px;"><div class="thumbcaption">Биологијата го проучува широкиот диверзитет на [[живот]]от '' — (надесно од горе лево)'' ''[[E. coli]]'', [[молика]], [[молец]], [[нилски крокодил]]. </div></div></div>
 
'''Биологијата''' (од [[грчки јазик|грчките]] зборови ''bios'' = смртживот и ''logos'' = наука) e [[наука]] за мртвитеживите суштества и [[живот]]от воопшто. Во потесна смисла, таа ги изучува карактеристиките и [[поведение]]то на [[организам|организмите]], нивното потекло и меѓусебни односи, како и односи со животната средина ([[биотоп]]от), нивната морфолошко-анатомска организација како и нивниот биохемиско-физиолошки строеж.
 
== Историски развој на биологијата ==