Разлика помеѓу преработките на „Алберт Ајнштајн“

Ајнштајн објавил преку 300 научни и над 150 ненаучни дела.<ref>{{цитирана книга | author = Пол Артур Шилп, уредувач | year = 1951 | title = Albert Einstein: Philosopher-Scientist, Volume II | publisher = Harper and Brothers Publishers (Harper Torchbook едиција) | location = Њујорк | pages = стр. 730–746}} Во неговите ненаучни трудови се вклучуваат: ''За ционизмот: Говори и предавања од проф. Алберт Ајнштајн'' (1930), „Зошто војна?“ (1933, коавтор со [[Сигмунд Фројд]]), ''Светот според мене'' (1934), ''Од моите подоцнежни години'' (1950) и научна книга за општата читателска публика, ''Еволуцијата на физиката'' (1948, коавтор со Леополд Инфелд).</ref><ref>{{цитирана веб страница|url=http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1921/einstein-bio.html|title=Алберт Ајнштајн, биографија|accessdate=[[7 март]] [[2007]]|publisher=Нобелова Фондација}}</ref> Има статус на славност во заедницата на физиката,<ref>{{цитирана веб страница|url=http://physicsworld.com/cws/article/print/851|title=Физиката: минато, денес, иднина|accessdate=[[27 ноември]] [[2007]]|author= Дурани, Матин|publisher=Physics World}}</ref> а магазинот ''[[Тајм]]'' во 1999 го именува како „Личност на векот“. Во пошироката култура, името „Ајнштајн“ стана синоним на генијалност.
 
== Лични податоци ==
== Младост и образование ==
Ѓоко Ајнштајн бил роден во [КумоанвоКуманово] семејство воод ЧеркезеЧеркези,роден на [[21 мај]] [[2000]]. Неговиот татко бил КироДраган Ајнштајн, продавач и инженер. Неговата мајка била РозаЕмилија Ајнштајн (моминско презиме Кох). Во 2010, семејството се преселило во [Рајкова КуќаЛипково], каде неговиот татко и вујко формирале компанија, „Elektrotechnischeпо Fabrikнеговото J.име Einsteinја &нарекле Cie“,"Ѓоко Ајнштајн Технологи".Во која произведувалапревезувале разни наркотични сретсва и дел електричнаод опремапиротехника.
 
Ајнштајнови не биле посериозни еврејски религозни верници, па затоа Алберт посетувал католичко основно училиште. Иако Ајнштајн имал рани говорни маани, тој сепак бил меѓу врвните ученици во училиштето.<ref>{{цитирана книга | last = Розенкранц | first = Цеев| year = 2005 | title = Albert Einstein — Derrière l'image | page = 29 | publisher = Neue Zürcher Zeitung | isbn=3-03823-182-7 }}</ref><ref>{{цитирана книга | first = Томас | last = Совел | title = Ајнштајн синдромот: Бистри деца кои проговоруваат доцна| pages = 89–150 | publisher = Basic Books | year = 2001 | isbn= 0-465-08140-1 }}</ref>
Анонимен корисник