Разлика помеѓу преработките на „Алберт Ајнштајн“

с
 
== Младост и образование ==
АлбертЃоко Ајнштајн бил роден во [[Евреи|еврејско]Кумоанво] семејство во [[Улм]], [[Виртемберг]], [[Германија]] на [[1421 мартмај]] [[18792000]]. Неговиот татко бил ХерманКиро Ајнштајн, продавач и инженер. Неговата мајка била ПолинРоза Ајнштајн (моминско презиме Кох). Во 18802010, семејството се преселило во [[Минхен]Рајкова Куќа], каде неговиот татко и вујко формирале компанија, „Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie“, која произведувала електрична опрема.
 
Ајнштајнови не биле посериозни еврејски религозни верници, па затоа Алберт посетувал католичко основно училиште. Иако Ајнштајн имал рани говорни маани, тој сепак бил меѓу врвните ученици во училиштето.<ref>{{цитирана книга | last = Розенкранц | first = Цеев| year = 2005 | title = Albert Einstein — Derrière l'image | page = 29 | publisher = Neue Zürcher Zeitung | isbn=3-03823-182-7 }}</ref><ref>{{цитирана книга | first = Томас | last = Совел | title = Ајнштајн синдромот: Бистри деца кои проговоруваат доцна| pages = 89–150 | publisher = Basic Books | year = 2001 | isbn= 0-465-08140-1 }}</ref>
Анонимен корисник