Разлика помеѓу преработките на „Стефан Душан“

Додаден 1.051 бајт ,  пред 5 години
(Одбиена последната промена во текстот (од 89.205.3.93) и вратена преработката 3177941 на Ehrlich91)
=== Прогласувањето на Душан за цар во Скопје ===
 
Во меѓувреме српската војска започнала со освојувањата на Албанија. Во 1342-1343 година биле освоени: Кроја, Берат, Авлона, и Канина, а Драч останал под власт на Анжујците. Во Македонија биле освоени Лерин, Костур, и Воден а кон српската држава бил приклучен и Мелник како и териториите што ги држал Хреља. Во октомври 1345 год. се предал и Сер. Потоа биле заземени Драма и Филиполис,а исто така и крајбрежјето на Хрисопољ ( Кавала). По ова Стефан Душан се решил да го освои целото Византиско царство. „ Веднаш по заземањето на Сер се потпишал на една грчка повелба за блискиот манастир св. Јован Крстител на Микенската Гора како крал на Србија и Романија“<ref>Окт. 6854 (1354) Sathas Bibi graeca I 234-239</ref>. Истата година српскиот државен собор го прогласил Стефан за цар. Српската титула гласила цар на Србите и Грците, а во латинските и грчките преводи император на Србија и Романија. На 16 април 1346 год. во Скопје Стефан Душан бил крунисан за цар во присуство српскиот патријарх Јоаникиј и бугарскиот патријах Симеон. „Кралицата Елена била крунисана за царица, а синот Урош за крал“<ref>Увод у законик цара Стефана изд. Новаковиќа стр. 4</ref>. [[FileВо уводот кон својот Законик Стефан Душан изјавува дека е:Krunisanje cara„благоверни Dušanaцар всем Срблем и Грком и странам Блгарским“,<ref>Стојан Новаковић, Законик Стефана Душана цара србског.jpg|thumb|left|200px|Крунисувањето У Београду 1898, стр. 3.</ref> Во една грамота издадена во Мелник во 1350 г. Душан се титулирал: „цар Стефан на царСрби, Грци и Бугари“. <ref>Ст. Новаковић, Законски споменици, Београд 1912, стр. 708.</ref> Во друга грамота дадена 1347 г. на Хилендарскиот Манастир, Душан]] се потпишува: „Стефан во Христа Бога благоверни цар и самосдржец на Србите, Грците и Бугарите“. <ref>Ст. Новаковић, Законски споменици, Београд 1912, стр. 417.</ref>
[[File:Krunisanje cara Dušana.jpg|thumb|left|200px|Крунисувањето на цар Душан]]
 
== Последните освојувања на Стефан Душан ==
3.634

уредувања