Разлика помеѓу преработките на „Англиска реформација“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Овие настани се тесно поврзани со [[Протестантска реформација|Протестантската реформација]] во [[Европа]], како верско и политичко движење чие влијание на практиката во поголемиот дел од [[Европа]] во текот на овој период било во подем. За подемот на овој процес придонеле поголем број на фактори. Еден од основните бил падот на [[Феудализам|феудализмот]] и подемот на [[нациозализам|национализмот]], подемот на општото право, пронаоѓањето на печатарската машина и зголеменото печатење на [[Библија|Библијата]], кое довело до пренесување на нови знаења и идеи меѓу научниците како на високата така и на средната класа. Сепак, во различните фази на англиската реформација, во која биле опфатени [[Велс]] и [[Ирска]], во голема мера таа била потикнета од промените во политиката на владата.
 
Можеби сè започнало по желбата на кралот [[Хенри VIII]] да го поништи својот брак со [[Катерина од АрагонАрагонска]]. Сепак, според многу научници, англиската реформација на почетокот била повеќе политички отколку теолошки спор. Реалноста на политичките разлики помеѓу [[Рим]] и [[Англија]] довеле до зголемување на теолошките спорови во прв план. <ref name=scruton1996p470>Cf. "The Reformation must not be confused with the changes introduced into the Church of England during the 'Reformation Parliament' of 1529-36, which were of a political rather than a religious nature, designed to unite the secular and religious sources of authority within a single sovereign power: the Anglican Church did not until later make any substantial change in doctrine". Roger Scruton, ''A Dictionary of Political Thought'' (Macmillan, 1996), p.&nbsp;470.</ref> Пред раскинувањето со Рим, црковните закони во Англија биле потполно регулирани од страна на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]]. Црковните даноци биле плаќани директно на [[Рим]] и тоа на папата, кој го имал последниот збор во именувањето на епископите. Раскинот на односите со Рим, довело да англискиот монарх се прогласи за Врховен гувернер на црквата, односно довело до создавање на декларација за [[Крал на Англија|кралот на Англија]], како глава на [[Англиканска црква|Англиканската црква]].
 
== Позадина ==
* ''Ecclesiastical Memorials, Relating Chiefly to Religion, and the Reformation of It, and the Emergencies of the Church of England, Under King Henry VIII, King Edward VI, and Queen Mary I'' by [[John Strype]] (Clarendon Press, 1822): [http://www.archive.org/details/ecclesiasticalm05strygoog, Vol. I, Pt. I], [http://www.archive.org/details/ecclesiasticalm02strygoog Vol. I, Pt. II], [http://www.archive.org/details/ecclesiasticalm03strygoog Vol. II, Pt. I], [http://www.archive.org/details/ecclesiasticalm01strygoog Vol. II, Pt. II], [http://www.archive.org/stream/ecclesiasticalm04strygoog Vol. III, Pt. I], [http://www.archive.org/details/ecclesiasticalm00strygoog Vol. III, Pt. II]
* ''Annals of the Reformation and Establishment of Religion, and Other Various Occurrences in the Church of England, During Queen Elizabeth's Happy Reign'' by [[John Strype]] (1824 ed.): [http://www.archive.org/details/annalsofreformat11stry Vol. I, Pt. I], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat0102stry Vol. I, Pt. II], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat0201stry Vol. II, Pt. I], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat0202stry Vol. II., Pt. II], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat0301stry Vol. III, Pt. I], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat0302stry Vol. III, Pt. II], [http://www.archive.org/details/annalsofreformat04stry Vol. IV]
 
 
== Поврзано ==
* [[Протестантска реформација]]
 
[[Категорија:АнгликанизамАнгликанство|Реформација]]
[[Категорија:Религија и политика]]
[[Категорија:Англиска реформација| ]]