Таџичка азбука: Разлика помеѓу преработките

с
(Script) File renamed: File:Tajik arms pg33.jpgFile:Coat of Arms of Tajik ASSR.jpg File renaming criterion #6: Harmonize file names of a set of images (so that only one part of all names differ...
[проверена преработка][проверена преработка]
с Робот: Автоматизирана замена на текст (-[[Category: +[[Категорија:)
с (Script) File renamed: File:Tajik arms pg33.jpgFile:Coat of Arms of Tajik ASSR.jpg File renaming criterion #6: Harmonize file names of a set of images (so that only one part of all names differ...
Ред 1:
[[Image:TajikCoat armsof Arms of Tajik pg33ASSR.jpg|thumb|right|280px|Грбот на Таџичка ССР со името на државата на кирилица, латиница и персиско-арапско писмо.]]
 
'''Таџичка азбука''' е термин кој ги опфаќа сите писма со кои се запишувал [[таџички јазик|таџичкиот јазик]]. Првично, поради влијанието на [[Ислам]]от, јазикот се запишувал со [[персиско-арапско писмо]], кое подоцна за краток период било заменето со [[латиница]]. Латиница пак во времето на [[СССР]] била заменета со [[кирилица]], која и денес е доминантно и официјално писмо за запишување на јазикот. Покрај овие три, [[јудејско-таџички дијалект|јудејско-таџичкиот дијалект]] користел [[хебрејско писмо]], но и овој дијалект денес сè повеќе користи кирилица.
33

уредувања