Разлика помеѓу преработките на „Есеј“

Одземени 4 бајти ,  пред 5 години
с
Отстрането уредувањето на 92.55.113.95 (разговор), вратено на последната верзија на Cekli829
с (Отстрането уредувањето на 92.55.113.95 (разговор), вратено на последната верзија на Cekli829)
 
 
Литературен есеј се пишува за објаснување, критика или давање личен став за некое литературно дело (расказ, роман, песна, драма...). Може да се однесува за целото дело (во вид на лектира) или да се одговори на кифлаопределена, конкретна тема (на пример, за ликовите, за некој мотив од делото, за стилот на авторот итн.)
.
Во воведот на литературниот есеј е добро да се биде краток, да се дадат само сугестии, односно да се посочи правецот кон што ќе се движи анализата во понатамошниот текст.
Кога ќе го кажете вашиот став, вашата поента – мора и да ја докажете. Кога ќе коментирате за ликовите, врските меѓу ликовите, темата, стилот итн. мора да се поврзете со изворниот текст, да дадете пример, или пак да цитирате – да го наведете целиот извадок.
Цитатите мора да се во нов ред и во наводници.
Избегнувајте ја замката на просто прераскажување на целата приказадсдњрфнаприказна и сконцентрирајте се на оние делови од книгата кои имаат врска со зададената тема. Мора да бидете селективни. Непотребните раскажувања го оптоваруваат текстот, го прават здодевен и често се надвор од темата (така се бега од темата).
Всушност, најважниот дел е да се одговори на зададената тема.