Разлика помеѓу преработките на „Шака самват“

Одземени 2 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
 
Првиот водач на археолошките истражувања во Индија, Сер А. Канингам во својот извештај од 1864 година, заслугата за воведувањето на Шаковата ера му ја препишува на легендарниот пенџабски крал Шаливахан од Бхатовата династија за да ја прослави својата победа над Саките. Бхатовата династија владеела од Сијалкот во Пенџаб.
 
Оваа ера се користела и од јаванските дворови во старите јавански времиња се до 1633 година кога била заменета со [[Јаванскиjавански календар|Јаванскиотjаванскиот календар]], мешавина од јаванско-исламски систем.<ref>M. C. Ricklefs, ''A History of Modern Indonesia Since c. 1300'', 2nd ed. Stanford: Stanford University Press, 1993, pp. 5 and 46.</ref> Токму оваа ера им помогнала на историчарите во одредувањето на староста на најстариот напишан документ на [[Филипини]]те, [[Лагунскиот натпис на бакарната плоча]].
 
Оваа ера не се користела само во индиските натписи туку се користела и во старите санскритски натписи во југоисточна Азија. Обновениот Индиски национален календае се заснова на оваа ера.