Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

нема опис на уредувањето
с
== Македонци во Шпанската граѓанска војна ==
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[Податотека:Boro Pockov - SR statue.JPG|мини|десно|200п|Биста на Боро Поцков во Струмица]]
На страната на Републиката се бореле и 329137 Македонци,<ref>„Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 898 стр.</ref><ref>[http://217star.16utrinski.70com.245mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref> од трите делови на Македонија и од дијаспората. Тие во Шпанија доаѓале од Македонија, но и од Франција, Канада, САД, Советскиот Сојуз, Аргентина, Белгија, Алжир, Албанија, Панама и други земји. Помеѓу попознатите се:<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> [[Алексо Демниевски - Бауман]], [[Цветко Узуновски]], [[Ганчо Хаџипанзов]], [[Елисие Поповски]] и [[Кирил Ќамилов]]. Останати македонски шпански борци се: [[Спас Банџов]], [[Трајко Мишковски]], [[Иван Дојчинов]], [[Боро Поцков]], [[Урфи Аголи]], Димитар Тодоров, Петар Калев, Борис Атков, Трифун Бузев, Тане Наумов, Тодор Димитров, Илија Јотов, Панајот Јотов, Владимир Арсовски, Ангел Димов, Андреј Колешинов, Григор Атанасовски и други. Македонци - шпански борци имало и од иселеништвото. Помеѓу македонските иселеници кои се бореле на страната на Шпанската република биле и: [[Вангел Темелковски]], Панајот Хаџиев, Димитар Тотев, Ламбро Марковски, Желеско Рачев, Џорџ Пол, Димитар Бузев, Мајк Белов, Џан Томсон и други.
 
Македонските доброволци учествувале речиси на сите главни фронтови и герилата во Валенсија, Арагон, Мадрид, Каталонија, Харама, Кордоба, Брунето, Мадрид и на други места. На воените боишта животите ги положија 65 Македонци.<ref>[http://217star.16utrinski.70com.245mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref>
 
== Литература ==
== Надворешни врски ==
* [http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/index.htm Македонска архива за Шпанската граѓанска војна и револуција]
* Сталин Лозановски „Седумдесет години од Шпанската војна“, „Време“ [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=940&ArticleID=62060], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=941&ArticleID=62142], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=942&ArticleID=62278], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=943&ArticleID=62326], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=945&ArticleID=62461], [http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=946&ArticleID=62545]
* [http://www.isi.mod.gov.rs/docs/sr/vig_feb_2008_print.pdf Август Лешник „Југословенските интербригадисти во Шпанија“ во „Војно-историјски гласник“, бр. 1-2/2007, 21-49 стр.] (српски)
 
6.337

уредувања