Разлика помеѓу преработките на „Казабланка (филм)“

== Популарност ==
 
ГолематаГолемината на филмот се гледа во големиот број награди кои ова ремек дело ги има освоено. Меѓу нив се, 8 номинации за Оскар од кои освојува три: најдобар филм, најдобра режија и најдобро сценарио.
Во 1999 застанува на 2 место, е пред него само "Граѓанинот Кејн", на топ 100 листата на Американскиот Филмски Институт. Во 2007 на оваа листа "Казабланка" се наоѓа на третото место. Пред него се "Граѓанинот Кејн" на прво и "Кум" на второ место како најдобри филмови на сите времиња.
Во 2006 година сценариото на "Казабланка" во категорија на 101 сценарио, избрано е како најдобро за сценарио на сите времиња.
Репликата од филмот "Play it Sam, Play "As Time Goes By ", се наоѓа на 28 место на Топ 100 реплики на сите времиња избрани од Американскиот Филмски Институт.
 
== Наводи ==
Анонимен корисник