Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
== Течна агрегатна состојба ==
Супстанциите во оваа состојба имаат сопствен волумен, но немаат сопствена форма, туку ја завземаат формата на садот во кој се наоѓаат. Ова покажува дека меѓу молекулите на течностите постојат посилни заемодејства отколку кај гасовите, но не толку силни за да тие имаат своја форма како кај цврстите тела. Поради дејствувањето на посилни заемодејства кај течностите, нивните [[молекули]] образуваат групации наречени „гроздови“, во кои бројот на молекули постојано се менува. Молекулите во течна состојба воглавно меѓусебно се држат, исто така, со Ван дер Валсови сили или со водородна врска.
Во течна состојба, како на пример уредување на честички на аморфното со она што е дозволено, а translatory движењето на честички. Така, во дополнение на осцилација за рамнотежа позиција на секоја честичка се движи. (Молекулите, исто така, може да се ротира околу центарот на масата и се уште имаат многу форми на внатрешното движење, како што се вибрации, торзиона вибрации, ротација, конформациски транзиции, итн ..) Во исто честички можат да разменуваат ставови и создавање на нови, сепак, привлечни сили се доволно висока во однос на топлинската енергија да се задржи на честички на мали растојанија. Затоа, во постојан волумен на течност, но не и форма.
 
== Гасовита агрегатна состојба ==
Анонимен корисник