Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

[[File:HAWK-I NGC 1300.jpg|thumb|[[NGC 1300]] во [[инфрацрвена]] светлина.]]
 
''Спиралните краци'' се области од [[ѕвезда||ѕвезди]] кои се протегаат од центарот на непречкестите и пречкестите галаксии. овие долги тенки области наликуваат на спирала и токму поради нивниот изглед и самите галксии го добиле името спирални галаксии. Природно, различните класификации на спиралните галаксии имаат различни структури на краците. Sc и SBc галаксиите, на пример, имаат мошне долги „слободни“ краци, додека пак Sa и SBa галаксиите имаат стиснати краци.Како и да е, спиралните краци содржат многу млади, сини ѕвезди, поради кои краците се мошне светли.
 
===Галактичка испакнатост===