Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

Повеќето од ѕвездите во спиралната галаксија се со местоположби во близина на една рамнина ([[галактичка рамнина|галактичката рамнина]]) во повеќе или помалку кружни [[орбита|орбити]] околу центарот на галаксијата around the center of ([[Галактички центар|Галактичкиот центар]]), или во [[сфероид]]алната галактичка испакнатост околу галактичкото јадро.
 
Како и да е, некои од ѕвездите поседуваат ''сфероидален ореол'' или ''галактички сфероид'', еден вид на [[галактички ореол]]. Орбиталното однесување на овие ѕвезди е е оспорено, но истите можат да опишат [[ретроградно движење|ретроградни]] и/или многу [[закосеност|закосени]] орбити, или пак не се движат по вообичаени орбити. Ѕвездите од ореолот можно е да потекнуваат мали галаксии кои биле [[галактичко спојување|споени]] со спиралната галаксија, како на пример [[џуџестата сфероидна галаксија Стрелец]] е во процес на спојување со Млечниот пат и набљудувањата покажуваат дека некои од ѕвездите во ореолот на Млечниот пат се припоени од оваа џуџеста галаксија.
 
За разлика од галактичкиот диск, во ореолот постои отсуство од [[меѓуѕвезден прав|прав]], и како понатамошна разлика, ѕвездите од галактичкиот ореол се со [[металност|ѕвезди од третата генерација]], многу постари и со многу мала [[металност]] тогаш нивните роднини од првата генерација во галактичкиот диск. Галактичкиот ореол исто така содржи многу [[ѕвездено јадро|ѕвездени јадра].