Разлика помеѓу преработките на „Перо Ивановски“

нема опис на уредувањето
Ивановски е роден [[1920]] година во [[Прилеп]]. Уште како млад кожарски, па потоа и тутунарски работник ја почувствувал експлоатацијата и се вклучил во револуционерните раздвижувања на работништвото во [[Кралство Југославија|кралска Југославија]]. Во [[1936]] година станал член на [[СКОЈ]], а во [[1938]] година на [[КПЈ]]. По 1938 година станал секретар на Месниот комитет на КПЈ за Прилеп. Од септември [[1940]] до август [[1941]] година е организациски секретар на ПК КПЈ за Македонија. Во октомври 1940 година бил делегат на Петтата земска конференција на КПЈ. Во [[1940]] е сменет од ПК од страна на [[Методија Шаторов - Шарло]], но кон крајот на истата година бил вклучен е во работата на МК КПЈ за [[Скопје]], а набргу по расчистувањето со Шарло врши должности и во МК на ПШ на НОВ и ПОЈ за Македонија.
 
Во април [[1942]] Ивановски е уапсен од бугарската агентура кај селото [[Голозинци]], Велешко. При апсењето се обидел да се самоубие, но не му успеало. Осуден е на 15 години робија. ВоНа јули[[20 јуни]] [[1944]] година, вршизаедно бегствосо [[Васил Ивановски]], [[Димитрија Алексовски - Пекар]] и [[Никола Димитровски - Грчето]], успева да избега од затворот „Идризово“<ref>Стојан Илиќ - Каталенац „Никола Димитровски - Грчето“, Скопје, 1997, 87 стр.</ref> и веднаш се приклучува во [[Трета македонска бригада|Третата македонска (кумановска) бригада]]. Потоа, до [[25 септември]] 1944 година е политички комесар на 11 бригада,<ref>[http://ororm.org/backend/DataFiles/vesnik%20Oficer%20br7%20za%20e-mail%202.pdf „Офицер“, бр. 7, 2011, 7 стр.]</ref> па на 42 бригада завршно со [[48. Дивизија на НОВЈ|48 дивизија на НОВ и ПОМ]].<ref>{{цитирана книга|title=Zbornik dokumenata i podataka o narodno-oslobodilačkom ratu jugoslovenskih naroda: knj. 1-[4 ]. Borbe u Makedoniji 1941-1944|publisher=Vojno-istoriski institut Jugoslovenske armije|date=1954}}</ref> Пишувал за органот на [[НОФ]] за [[Македонија]], „[[Илинденски пат]]“.
 
По Ослободувањето работел во [[ОЗНА]], а потоа раководел крупни стопански организации (директор
6.391

уредување