Разлика помеѓу преработките на „Обединето Кралство“

Обединетото Кралство на Велика Британија е формирано на 1 мај 1707 година, како резултат на политичкиот сојуз на Кралството Англија (во кое е вклучен Велс) и Кралството Шкотска. Договорот за обединување е склучен со Акт за Обединување втемелен една година пред неговото потпишување, а потоа ратификуван од парламентите на [[Шкотска]] и [[Англија]]<ref>[http://www.historic-uk.com/HistoryUK/Scotland-History/ActofUnion.htm]</ref>. Во Шкотска на 18 септември 2014 година ќе се одржи [[Референдум за независност на Шкотска (2014)|референдум за независност на Шкотска]], на кој ќе се одлучува дали Шкотска треба да стане независна држава и со тоа да излезе од Обединетото Кралство.
 
== Географија и клима ==
{{main|Географија на Обединетото Кралство}}
Велика Британија лежи помеѓу [[Ирска]] и [[континенталнаконтинент]]ална [[Европа]]. Велика Британија е остров што лежи на растојание од северозападниот брег на Европа, чинејќи го главниот дел од територијата на Обединетото Кралство (United Kingdom). Трите земји што го покриваат островот се [[Англија]], [[Шкотска]] и [[Велс]]. Покрај нив во рамките на кралството се наоѓа уште и [[Северна Ирска]]. Островот Велика Британија е најголемиот од британските острови. Друг голем остров во архипелагот е Ирска. Велика Британија е најголемиот остров во Европа и осмиот најголем остров во светот. Тој е исто така трет најнаселен остров во светот по [[Јава]] и [[Хоншу]]. Главен град е [[Лондон]]. Тој е културен, политички и административен центар. Други поголеми градови се [[Ливерпул]], [[Манчестер]], [[Бирмингем]], [[Лидс]], [[Бристол]], [[Единбург]], [[Глазгов]], [[Кардиф]] и други.
Велика Британија е остров кој се наоѓа на северозападниот дел на европа[[Европа]], помеѓу северниот дел на атлански[[Атлантски океанОкеан]] и северно[[Северно мореМоре]]. Северозападно од Франција. Се состои од четири земји - Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Таа зазема голем дел од британските острови. [[Северна Ирска]] не лежи на островот Велика Британија туку на островот Република Ирска. Англија, Шкотска и Велс формираат повеќе од два главни острови. Орканските[[Оркниски Острови|Оркниските]] и [[Шетландски Острови|Шетландските островиОстрови]] лежат северно од [[Шкотска]], a Хебритските[[Хебриди]]те западно. Островот AngleseyЕнглези е северозападно од Велс.
Велика Британија се протега во должина од околу десет степени латитуда според нејзината подолга, север-југ оска. Географски островот е обележан со ниски земјишта на исток и југ, додека пак ридовите и планините доминираат во западните и северните региони. Пред крајот на последнота ледена доба, Велика Британија била полуостров на Европа; нивоата на морињата кои се издигнувале како резултат на топењето на глечерите по ледената доба го предизвикале формирањето на Англискиот Канал, водена површина која сега го дели островот од европското копно.
Релјефот во [[Шкотска]] и [[Велс]] е претежно планински, а во [[Англија]] - низински. Сите планини во Велика Британија се стари грамадни планини. Најпознати се: Камбриските планини кои се наоѓаат на полуостровот [[Велс]], и Пенинските планини во средишниот дел на [[Англија]]. Други познати планини се: Каледонските, Чивиотските и Грампиенските планини. Највисокиот врв во Велика Британија е [[Бен Невис]] (1343m). Најголеми низини во Велика Британија се Шкотската и Лондонската низина. На Велика Британија и припаѓаат околу 5000 острови. Островот Велика Британија порано бил поврзан со Европа, но со текот на времето тој се одделил од неа.
 
== Клима==
Климата[[Клима]]та на Велика Британија е поумерена отколку таа во другите региони на северната хемисфера на истата латитуда, поради западните ветрови и топлите води на [[Голфска струја|Голфската струја]] кои поминуват покрај британските острови и делумно влијаат на климата. Ладна, но не студена температура, облаци почести отколку сонце и големо количество на [[дожд]] се начинот на живот на островот. Таа има атлантска клима.зимите [[Зима|Зимите]] се [[магла|магливи]], а [[лето|летата]] се свежи и врнежливи. Западните ветрови од океаните носат големи количества влага. Затоа, дождовите се редовни и чести во текот на годината. Северна Ирска има приморска клима, Англија има умерена клима – благи зими и ладни лета. Во Шкотска според ладната клима, југозападните ветрови кои настануваат при делување на голфската струја, ја прават климата потопла отколку што треба да биде толку северно. Климата во [[Велс]] е под влианиевлиjание на планините и на блиското море, затоа зимите се благи, а летата свежи. Регионите со високи планини имаат ладни зими со многу снег. Најмалку врнежи на островот има во североизточнаCевероиcточна [[Англија]].
 
Најпознати [[река|реки]] во Велика Британија се [[Темза]], [[Клајд]], [[Гамбер]] и [[Цеверн]]. За време на [[Плима и осека|прилив]] нивото на реките се издига. Пример со реката [[Темза]]. За време на приливот [[Лондон]] е [[пристаниште|пристанишен град]].
Климата на Велика Британија е поумерена отколку таа во другите региони на северната хемисфера на истата латитуда, поради западните ветрови и топлите води на Голфската струја кои поминуват покрај британските острови и делумно влијаат на климата. Ладна, но не студена температура, облаци почести отколку сонце и големо количество на дожд се начинот на живот на островот. Таа има атлантска клима.зимите се магливи, а летата се свежи и врнежливи. Западните ветрови од океаните носат големи количества влага. Затоа дождовите се редовни и чести во текот на годината. Северна Ирска има приморска клима, Англија има умерена клима – благи зими и ладни лета.Во Шкотска според ладната клима, југозападните ветрови кои настануваат при делување на голфската струја, ја прават климата потопла отколку што треба да биде толку северно. Климата во [[Велс]] е под влиание на планините и на блиското море затоа зимите се благи а летата свежи. Регионите со високи планини имаат ладни зими со многу снег. Најмалку врнежи на островот има во североизточна [[Англија]].
 
Освен копнената граница со [[Република Ирска]], [[Велика Британија]] е опкружена со вода. Јужно од [[Англија]] измеѓу Велика Британија и [[Франција]] се наоѓа Англискиот канал или [[Ла Манш]] под кој се наоѓа тунел кој ги спојува [[Велика Британија]] и [[Франција]]. На исток е [[Северно мореМоре]], западно од [[Велс]] се наоѓа [[Ирско мореМоре]], додека [[Шкотска]] и северозападната област на [[Северна Ирска]] излегуваат на [[АтланскиотАтлантски океанОкеан]].
Најпознати реки во Велика Британија се [[Темза]], [[Клајд]], [[Гамбер]] и [[Цеверн]]. За време на прилив нивото на реките се издига. Пример со реката [[Темза]]. За време на приливот [[Лондон]] е пристанишен град.
 
Вкупната површина на Велика Британија изнесува околу 244,820 km2 , должината на областабрегот изнесува 8,257 km, а копнената граница 360 km. Велика Британија има околу 125km надморска височина.
Освен копнената граница со [[Република Ирска]], [[Велика Британија]] е опкружена со вода. Јужно од [[Англија]] измеѓу Велика Британија и [[Франција]] се наоѓа Англискиот канал или [[Ла Манш]] под кој се наоѓа тунел кој ги спојува [[Велика Британија]] и [[Франција]]. На исток е [[Северно море]], западно од [[Велс]] се наоѓа [[Ирско море]], додека [[Шкотска]] и северозападната област на [[Северна Ирска]] излегуваат на [[Атланскиот океан]].
 
== Население ==
Вкупната површина на Велика Британија изнесува околу 244,820 km2 , должината на областа изнесува 8,257 km, а копнената граница 360 km. Велика Британија има околу 125km надморска височина.
Населението во Велика Британија изнесува околу 60 милиони жители. Населението го сочинуваат [[англичаниАнгличани]], [[велшаниВелшани]], [[шкотланѓаниШкотланѓани]] и ирци[[Ирци]]. Густината на населението во Велика Британија изнесува околу 249,8 жители на km².главен [[Главен град]] на Велика Британија и на [[Англија]] е Лондон. Тој е културен, политички центар. Други поглеми градови се [[Ливерпул]], [[Манчестер]], [[Лидс]] и други.
 
Индустријата во[[Индустрија]]та е многу развиена во Велика Британија. Таа е високоразвиена индустриска земја. Велика Британија увозуваувeзува [[нафта]], жита[[жито]] и [[јужно овошје]], а извозуваизвeзува машини. Во Велика Британија се развиени сите индустриски гранки. Текстилната индустрија е најстара индустриска гранка во Велика Британија. Во неа се развиени хемиската, прехранбената и бродоградбената индустрија. Таа, исто така, е и високоразвиена земјоделска земја. Од житните култури најмногу се одгледува [[пченица]], а од фуражните култури [[луцерка]], [[граор]] и други.
Населението во Велика Британија изнесува околу 60 милиони жители. Населението го сочинуваат [[англичани]], [[велшани]], [[шкотланѓани]] и ирци. Густината на населението во Велика Британија изнесува околу 249,8 жители на km².главен град на Велика Британија и на [[Англија]] е Лондон. Тој е културен, политички центар. Други поглеми градови се [[Ливерпул]], [[Манчестер]], [[Лидс]] и други.
 
Индустријата во е многу развиена во Велика Британија. Таа е високоразвиена индустриска земја. Велика Британија увозува нафта, жита и јужно овошје, а извозува машини. Во Велика Британија се развиени сите индустриски гранки. Текстилната индустрија е најстара индустриска гранка во Велика Британија. Во неа се развиени хемиската, прехранбената и бродоградбената индустрија. Таа исто така е и високоразвиена земјоделска земја. Од житните култури најмногу се одгледува пченица, а од фуражните култури [[луцерка]], граор и други.
 
== Политички систем ==