Елемент (математика): Разлика помеѓу преработките

с
Отстрането уредувањето на 82.214.114.199 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06
с (Отстрането уредувањето на 82.214.114.199 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
Самите множества можат да бидат елементи. На пример, имаме множество ''B''&nbsp;=&nbsp;{1,&nbsp;2,&nbsp;{3,&nbsp;4}<nowiki>}</nowiki>. Елементите на ''B'' ''не'' се 1, 2, 3 и &nbsp;4, туку ''B'' има само три елемента: 1, 2 и множеството {3,&nbsp;4}.
 
Елемент на едно множество може да биде било што. На пример, ''C''&nbsp;=&nbsp;{&nbsp;црвена,&nbsp;зелена,&nbsp;сина&nbsp;} е множеството чиишто елементи се боите црвена, зелена и сина. Множеството без ниеден елемент се нарекува [[празно множмножество]] (се запишува со „{}“ или „<math>\varnothing</math>“).<ref>{{цитирана книга|last=Андреевски|first=Венцислав П.|title=Прирачник за математички поими и формули|publisher=Винсент графика|location=Скопје|date=2007|pages=24|chapter=1. Елементи на теоријата за множества|isbn=978-9989-2474-4-6}}</ref>
 
== Запишување и терминологија ==