Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
 
== Плазма ==
Плазма е посебен тип на агрегатна состојба, која ретко се среќава на [[Земја]]та, но доста е застапена во [[вселена]]та. Плазмата е јонизиран гас, што значи дека барем еден [[електрон]] е дисоциран од голем дел на молекулата. Слободните [[Електричен полнеж|електрични полнежи]] ја прават плазмата [[Електричен проводник|проводник на електрицитет]], така што таа реагира на [[електромагнетно поле]]. Оваа, четврта агрегатна состојба на материјата, првпат била идентификувана од сер [[Вилијам Крукс]] во [[1879]] година, а го добила името „плазма“ од [[Ирвинг Лангмуир]] во [[1928]], бидејќи го потсетувала на [[Крвна плазма|крвната плазма]].
 
[[Категорија:Физика]]
Анонимен корисник