Разлика помеѓу преработките на „Мува (соѕвездие)“

 
===Далечни објекти===
 
[[NGC 5189]] е невообичаена [[планетарна маглина]] со местополжба во близина на соѕвездието Шестар,<ref name="streicher"/> и на растојание од 1.750 сг. од Земјата.<ref name=sbngc5189>{{cite web |url=http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-id?Ident=NGC+5189&NbIdent=1&Radius=2&Radius.unit=arcmin&submit=submit+id |title=NGC 5189 – Planetary Nebula |work=[[SIMBAD|SIMBAD Astronomical Database]] |publisher=Centre de Données astronomiques de Strasbourg |accessdate=29 December 2013}}</ref> Сложениот состав се должи на повеќекратните оддавања на маттерија од ѕвездата која старее во центарот, кој пак се најверојатно размешани од присуството на ѕвезда придружник.<ref>{{cite web|url=http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/ngc5189.html|title=A Cosmic Holiday Ornament, Hubble-Style|last=Villard|first=Ray |date=18 December 2012|work=Hubble Space Telescope|publisher=NASA|accessdate=31 December 2013}}</ref> Со местоположба 2,4° источно од ета Мува со светлинска величина 12,9 е маглината [[Песочен Часовник (маглина)|Песочен Часовник]],<ref>{{cite book |title=1001 Celestial Wonders to See Before You Die: The Best Sky Objects for Star Gazers |first=Michael E. |last=Bakich |publisher=Springer |location=New York, New York |year=2010 |isbn=978-1-4419-1777-5 |page=159 |url=http://books.google.com.au/books?id=qEhpS7d5ZdAC&pg=PA159}}</ref> која е на растојание од 8.000 сг. од Земјата.<ref name="sahai99">{{cite journal|author=Sahai, Raghvendra; Dayal, Aditya; Watson, Alan M.; Trauger, John T.; Stapelfeldt, Karl R.; Burrows, Christopher J.; Gallagher, John S., III; Scowen, Paul A.; Hester, J. Jeff; Evans, Robin W.; Ballester, Gilda E.; Clarke, John T.; Crisp, David; Griffiths, Richard E.; Hoessel, John G.; Holtzman, Jon A.; Krist, John; Mould, Jeremy R.|year=1999|title=The Etched Hourglass Nebula MYCN 18. I. Hubble Space Telescope Observations|journal=The Astronomical Journal|volume=118|pages=468–76|url=http://iopscience.iop.org/1538-3881/118/1/468/fulltext/|doi=10.1086/300939|bibcode = 1999AJ....118..468S }}</ref> На запад од Ета Мува е [[IC 4191]], збиена синкава планетарна маглина со светлинска величина 10,6,<ref name="Griffiths">{{cite book|last=Griffiths|first=Martin|year=2012|title=Planetary Nebulae and How to Observe Them |pages=198–200| isbn=1-4614-1782-1 |publisher=Springer |location=New York, New York |url=http://books.google.com.au/books?id=gsI1S_KVDxoC&pg=PA198&lpg=PA198&dq=musca+nebula&source=bl&ots=bfhpfe0Vn0&sig=NPfr3roe16yqzhnOKa0X-IWc2nw&hl=en&sa=X&ei=eKgeU9HhLsSVkwWX3IC4Ag&ved=0CEQQ6AEwCg#v=onepage&q=musca%20nebula&f=false}}</ref> и на растојание од 10.750 сг. од Земјата.<ref name=zhang93>{{cite journal|last=Zhang|first=C.Y.|year=1993|title=On the Distance to Galactic Planetary Nebulae|journal=Astrophysical Journal, Part 1|volume=410|issue=1|pages=239–50|url=http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?1993ApJ...410..239Z&amp;data_type=PDF_HIGH&amp;whole_paper=YES&amp;type=PRINTER&amp;filetype=.pdf|bibcode=1993ApJ...410..239Z|doi=10.1086/172740}}</ref> Западно од Епилон Мува е [[NGC 4071]], голема, дифузна планетарна маглина со светлинска величина 12,7 и централна ѕвезда со светлинска величина 12,<ref name="Griffiths"/> за која се смета дека се наоѓа на растојание од 4.000 сг. од Земјата.<ref name=zhang93/> Маглината [[Торба за Јаглен (маглина)|Торба за Јаглен]] е [[темна маглина]] главно сместена во соседното соѕвездие Јужен Крст со мал дел кој навлегува во Мува.<ref>{{cite book|last=Darling|first=David J. |title=The Universal Book of Astronomy: from the Andromeda Galaxy to the Zone of Avoidance|publisher=Wiley|location=Hoboken, New Jersey|year=2004|page=351|isbn=0-471-26569-1}}</ref> [[NGC 4463]] е [[расеано ѕвездено јато]] на југозападната граница на соѕвездието.<ref name="inglis">{{cite book|last=Inglis|first=Mike|title=Astronomy of the Milky Way: Observer's Guide to the Southern Sky|publisher=Springer |location=New York, New York|year=2004|page=83|isbn=1-85233-742-7|url=http://books.google.com.au/books?id=1r0qvMjSCGAC&pg=SA3-PA12}}</ref> Со пречник од 5 сг. и на растојание од 3.400 сг од Земјата.<ref name=bagnall/>
 
[[NGC 4833]] старо [[збиено ѕвездено јато]] во близина на Делта Мува каталогизирано од страна на лакај во 1755 година.<ref name="streicher"/> На растојание од 21.000 сг. од Земјата и делумно е прекриено со облаците прав од [[галактичка рамнина|галактичката рамнина]]. Збиеното ѕвездено јато [[NGC 4372]] во близина на Гама Мува е потемно и исто така прекриено со прав но се протега на поголема површина.<ref name="turnleft">{{cite book|last=Consolmagno|first=Guy |title=Turn Left at Orion: Hundreds of Night Sky Objects to See in a Home Telescope – and How to Find Them|publisher=Cambridge University Press|location=Cambridge, United Kingdom|year=2011|page=235 |isbn=1-139-50373-1|url=http://books.google.com.au/books?id=h3712RgWkOYC&pg=PA235}}</ref> Се наоѓа на растојание од 18.900 сг. од Земјата и 23.000 сг. од центарот на галаксијата. Мошне малата металичност укажува на тоа дека се работи за мошне старо или најверојатно за едно од најстарите јата во Млечниот пат.<ref name="o'meara">{{cite book |title=Deep-Sky Companions: Southern Gems |first=Stephen James |last=O'Meara |publisher=Cambridge University Press|location=Cambridge, United Kingdom |year=2013 |pages=218–21 |isbn=978-1-107-01501-2|url=http://books.google.com.au/books?id=S5QIEKns33sC&pg=PA220}}</ref> На југ е теманата маглина Дудад, која наликува на река во облик на латинската буква L и како позадина има поле од сјајни ѕвезди.<ref name="Coe2007">{{cite book |url=http://books.google.com/books?id=roXyxpcc9MsC&pg=PA95 |title=Nebulae and How to Observe Them |publisher=Springer |location=New York, New York |first=Steven R. |last=Coe |page=95 |year=2007 |isbn=1-84628-482-1}}</ref>
 
== Поврзано ==