Разлика помеѓу преработките на „Обединето Кралство“

с (fixing dead links)
 
== Историја ==
{{mainГлавна|Историја на Обединетото Кралство}}
 
Обединетото Кралство на Велика Британија е формирано на 1 мај 1707 година, како резултат на политичкиот сојуз на Кралството Англија (во кое е вклучен Велс) и Кралството Шкотска. Договорот за обединување е склучен со Акт за Обединување втемелен една година пред неговото потпишување, а потоа ратификуван од парламентите на [[Шкотска]] и [[Англија]]<ref>[http://www.historic-uk.com/HistoryUK/Scotland-History/ActofUnion.htm]</ref>. Во Шкотска на 18 септември 2014 година ќе се одржи [[Референдум за независност на Шкотска (2014)|референдум за независност на Шкотска]], на кој ќе се одлучува дали Шкотска треба да стане независна држава и со тоа да излезе од Обединетото Кралство.
 
== Географија и клима ==