Разлика помеѓу преработките на „Хемија“

Одземени 144 бајти ,  пред 6 години
бхјвѕхв иѕг хѕгкјхјхјјх јх јх иухѕ ѕ лу иух јкх јхкјх кјх
(бхјвѕхв иѕг хѕгкјхјхјјх јх јх иухѕ ѕ лу иух јкх јхкјх кјх)
[[Податотека:Chemicals in flasks.jpg|thumb|right|Хемијата претставува наука која се занимава со изучување на составот, структурата и својствата на [[материја]]та, како и промените на кои е подложена за време на [[хемиска реакција|хемиските реакции]].]]
 
[[Хемија]]та (на грчки: χημεία) е [[природна наукакоја хсбцбу јунцаиб сбциац буљњнаука]] што се занимава со проучување на структурата и својствата на [[материја]]та, како и промените кои настануваат при хемиските реакции<ref>[http://dictionary.reference.com/browse/Chemistry Chemistry]. (n.d.). Merriam-Webster's Medical Dictionary. пристапено на: [[19 август]], [[2007]].</ref>. Хемијата претставува физичка наука која ги изучува различните типови на [[атом]]и, молекули, [[кристал]]и и други типови на агрегати изолирани или во меѓусебни интеракции кои во себе ги вклучуваат концептите за [[енергија]] и [[ентропија]] во [[хемиски процеси|хемиските процеси]]. Модерната хемија еволуирала од [[алхемијa]]та.
 
== Основни концепти во хемијата ==
=== Хемиска реакција ===
{{main|Хемиска реакција}}
 
Хемиска реакција(процес, промена) е процес при кој од една или повеќе супстанца/и се добиваат други сусптанци
 
=== Енергија ===
{{main|Енергија}}
Анонимен корисник