Разлика помеѓу преработките на „Глигор Поповски“

Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена преработката 3174519 на Tegel
(Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена преработката 3174519 на Tegel)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Глигор Поповски''' ([[Будинарци]], [[Берово|Беровско]], [[1 април]] [[1928]] - [[Скопје]], [[14 мај]], [[2007]]) беше македонски писател за деца, [[поет]], [[раскажувач]], [[романсиер]] и [[преведувач]]. Учел во родното село,потоа во Берово и во Струмица, и најпосле во Скопје,каде што завршува учителска школа. Во 1949 година стапува на работа во Редакцијата „Пионерски весник“, прво како илустратор, а потоа како соработник.
Се до пензионирањето во 1988 година, работи во Книгоиздателството „Детска Радост“ при НИП „Нова Македонија“,прво како уредник на „Титов пионер“, а подоцна на „Развигор“,„Другарче“и „Росица“,а неколку години работи и како главен уредник на Издавачката дејност.
 
== Литературно творештво ==