Разлика помеѓу преработките на „Глигор Поповски“

нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Глигор Поповски''' ([[Будинарци]], [[Берово|Беровско]], [[1 април]] [[1928]] - [[Скопје]], [[14 мај]], [[2007]]) беше македонски писател за деца, [[поет]], [[раскажувач]], [[романсиер]] и [[преведувач]]. Учел во родното село,потоа во Берово и во Струмица, и најпосле во Скопје,каде што завршува учителска школа. Во 1949 година стапува на работа во Редакцијата „Пионерски весник“, прво како илустратор, а потоа како соработник.
Се до пензионирањето во 1988 година, работи во Книгоиздателството „Детска Радост“ при НИП „Нова Македонија“,прво како уредник на „Титов пионер“, а подоцна на „Развигор“,„Другарче“и „Росица“,а неколку години работи и како главен уредник на Издавачката дејност.
 
 
== Литературно творештво ==
* Сказна за детето Вилен (1952)
* Цвет (поезија за деца, 1953)
* Дрварче (раскази за деца, 1954)
* Росица (поезија за деца, 1956)
* Далечен свет (раскази за деца, 1957)
* Со тротинет по цел свет (поезија за деца, 1958)
* Било едно дете (раскази за деца, 1959)
* Разговори за сообраќајот (раскази за деца, 1980)
* Најтемната ноќ (повест, 1981)
* Човек со човек (поезија за деца, 1982)
* Добри мои, добар ден (песни и раскази за деца, 1983)
* Учителката (роман за деца, 1984)
* Елен Камен (сказни, 1988)
* Другата страна (роман за деца, 1991)
* Шеп, шеп, шеп (гатанки, 1991)
 
== Награди ==
* „РТВ-Скопје“ на СВП (1969 и 1973),
* „Курирче“.
 
* Маслинови гранчиња
{{DEFAULTSORT:Поповски, Глигор}}
[[Категорија:Македонски писатели]]
Анонимен корисник