Разлика помеѓу преработките на „Алберто Контадор“

нема опис на уредувањето
:[[Генерален пласман на Вуелта а Еспања|Генерален пласман]] ([[Вуелта а Еспања 2008|2008]], [[Вуелта а Еспања 2012|2012]])
:[[Комбиниран пласман на Вуелта а Еспања|Комбиниран пласман]] ([[Вуелта а Еспања 2008|2008]])
::34 индивидуални етапи
'''[[Етапна трка|Етапни трки]]'''
:[[Париз-Ница]] ([[Париз-Ница 2007|2007]], [[Париз-Ница 2010|2010]])
:[[Светски ранкинг UCI]] ([[Светски ранкинг UCI 2009|2009]])
:[[Вело д’Ор]] (2007, 2008, 2009)
| updated = 179 јунисептември 2014
}}
 
 
Контадор забележал повеќе успеси во првата половина на сезоната 2014, завршувајќи втор на Волта ао Алгарве (каде ја освоил четвртата етапа), освојувајќи го [[Тиноре-Адријатико 2014|Тирено-Адријатико]] (каде ги освоил етапите 4 и 5), завршувајќи втор на [[Волта а Каталуња 2014|Волта а Каталуња]] и освојувајќи ја [[Трка околу Баскија 2014|Трката околу Баскија]] (каде ја освоил првата етапа и ја носел жолтата маичка цело време).<ref>{{cite news|url=http://www.cyclingnews.com/races/vuelta-ciclista-al-pais-vasco-2014/stage-6/results|first=Стивен |last=Фаранд|title=Контадор ја обезбеди победата на Трката околу Баскија пред Квјатковски|work=Cyclingnews.com|publisher=Future plc |date=12 април 2014|accessdate=12 април 2014}}</ref>
 
На [[Тур де Франс 2014 - етапа 1 до етапа 11#Етапа 10|десеттата етапа]] на [[Тур де Франс 2014|Тур де Франс]], Контадор паднал на спустот од Кол ду Плацервазел,<ref>{{cite news|last1=Кери|first1=Том|title=Алберто Контадор падна, а Винченцо Нибали ја освои десеттата етапа и жолтата маичка|url=http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/cycling/tour-de-france/10967088/Tour-de-France-2014-Alberto-Contador-crashes-out-as-Vincenzo-Nibali-takes-Stage-10-and-yellow-jersey.html|accessdate=15 јули 2014|work=The Daily Telegraph|date=14 јули 2014}}</ref> кршејќи ја неговата тибија. Откако возел уште 20 километри, на крајот ја напуштил трката.<ref>{{нмс|title=Тур де Франс 2014: Алберто Контадот се повлече на десеттата етапа|url=http://www.bbc.co.uk/sport/0/cycling/28298537|publisher=BBC Sport|accessdate=15 јули 2014|date=14 јули 2014}}</ref> Потоа, одлучил да вози на [[Вуелта а Еспања 2014|Вуелта а Еспања]]. По девет етапи возење, Контадор бил ма три секунди зад предводникот на генералниот пласман [[Наиро Кинатан]]. Кинтана рекол дека Контадор е „негов соперник број 1“.<ref>{{cite news|url=http://www.cyclingnews.com/news/quintana-contador-is-the-number-one-rival-for-the-vuelta-a-espana|title=Кинтана: Контадор е број еден соперник за Вуелта а Еспања|work=Cyclingnews.com|publisher=Future plc|date=31 август 2014|accessdate=31 август 2014|author=Бери Рајан}}</ref> Контадор го преземал водството во генералниот пласман на следната етапа, индивидуален хронометар. Ја освоил кралската етапа на трката, [[Вуелта а Еспања 2014 - етапа 12 до етапа 21#Етапа 16|шеснаесеттата етапа]], додавајќи им дополнително време на неговите најблиски конкуренти.<ref>{{cite news|url=http://velonews.competitor.com/2014/09/news/alberto-contador-drives-stake-vuelta_344601|title= Alberto Contador drives stake into Vuelta a Espana|work=VeloNews|publisher=Competitor Group, Inc.|date=8 септември 2014|accessdate=8 септември 2014|author=Ендру Худ}}</ref>
 
== Обвинувања за допинг ==
: 1. [[Податотека:Jersey yellow.svg|20п]] Генерален пласман [[Трка околу Баскија 2014|Трка околу Баскија]]
::1. Етапа 1
: 1. Етапа 16 [[Вуелта а Еспања 2014|Вуелта а Еспања]]
: 2. Краен пласман [[Волта ао Алгарве]]
::1. Етапа 4
|- style="text-align:center;"
| style="text-align:left; background:#efefef;"|[[Податотека:Jersey pink.svg|20п|link=Генерален пласман на Џиро д’Италија]] '''[[Џиро д’Италија]]'''
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
|bgcolor=pink | [[Џиро д’Италија 2008|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
|<s>[[Џиро д’Италија 2011|ДСК]]</s>
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
|- style="text-align:center;"
| style="text-align:left; background:#efefef;"|[[Податотека:Jersey yellow.svg|20п|link=Генерален пласман на Тур де Франс]] '''[[Тур де Франс]]'''
|[[Тур де Франс 2005|30]]
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="background:yellow;"| [[Тур де Франс 2007|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="background:yellow;"| [[Тур де Франс 2009|'''1''']]
| "|<s>[[Тур де Франс 2010|ДСК]]</s>
| "|<s>[[Тур де Франс 2011|ДСК]]</s>
| style="text-align:center;" |—
|—
| align="center" style="background:#ddddff;"|[[Тур де Франс 2013|4]]
|[[Тур де Франс 2014|СО]]
|
|- style="text-align:center;"
| style="text-align:left; background:#efefef;"|[[Податотека:Jersey red.svg|20п|link=Генерален пласман на Вуелта а Еспања]] '''[[Вуелта а Еспања]]'''
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
|bgcolor=gold | [[Вуелта а Еспања 2008|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
| style="text-align:center;" |—
|—
|bgcolor=red | [[Вуелта а Еспања 2012|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
|—
|
|}
 
Поништени резултати = <del>прецртани</del>; СО = се откажал
 
=== Други етапни трки ===
 
{| cellpadding="3" cellspacing="0" border="1" style="font-size: 95%; border: #aaa solid 2px; border-collapse: collapse;"
|- style="background:#eee;"
!Трка
!2004
!2005
!2006
!2007
!2008
!2009
!2010
!2011
!2012
!2013
!2014
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Париз-Ница]]'''
| style="text-align:center;" |[[Париз-Ница 2004|26]]
| style="text-align:center;" |[[Париз-Ница 2005|15]]
| style="text-align:center;" |[[Париз-Ница 2006|24]]
| style="background:yellow;" |[[Париз-Ница 2007|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Париз-Ница 2009|4]]
| style="background:yellow;" |[[Париз-Ница 2010|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Тирено-Адријатико]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Тирено-Адријатико 2013|3]]
| style="background:yellow;" |[[Тирено-Адријатико 2014|'''1''']]
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Волта а Каталуња]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="background:yellow;" |<s>&nbsp;[[Волта а Каталуња 2011|'''1''']]&nbsp;</s>
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Волта а Каталуња 2014|2]]
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Трка околу Баскија]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Трка околу Баскија 2005|3]]
| style="background:#ddf;" |[[Трка околу Баскија 2006|5]]
| style="text-align:center;" |[[Трка околу Баскија 2007|14]]
| style="background:yellow;" |[[Трка околу Баскија 2008|'''1''']]
| style="background:yellow;" |[[Трка околу Баскија 2009|'''1''']]
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Трка околу Баскија 2013|5]]
| style="background:yellow;" |[[Трка околу Баскија 2014|'''1''']]
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Тур де Романди]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Тур де Романди 2005|4]]
| style="background:#ddf;" |[[Тур де Романди 2006|2]]
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Критериум ду Дофине]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |[[Критериум ду Дофине Либере 2005|СО]]
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf; |[[Критериум ду Дофине Либере 2007|6]]
| style="text-align:center;" |—
| style="background:#ddf;" |[[Критериум ду Дофине Либере 2009|3]]
| style="background:#ddf;" |[[Критериум ду Дофине 2010|2]]
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |[[Критериум ду Дофине 2013|10]]
| style="background:#ddf;" |[[Критериум ду Дофине 2014|2]]
|- align="center"
| style="text-align:center;" | '''[[Тур де Свис]]'''
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |[[Тур де Свис 2006|22]]
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
| style="text-align:center;" |—
|}