Мате Грујовски: Разлика помеѓу преработките

дополнување
сНема опис на уредувањето
(дополнување)
 
==Биографија==
Грујовски е роден на [[18 март]] [[1932]] година во [[Лазарополе]], а со [[Уметност|народната уметност]] се задоил уште од најраната младост. По дипломирањето на Уметничката [[академија]] во [[Белград]], во [[1964]] година се вработил во Музичката продукција на тогашното [[Радио Скопје]], најпрвин како музички соработник, за подоцна да биде именуван за уредник и музички продуцент за [[народна музика]], позиција на која беше сè до пензионирањето во [[1996]] година. Грујовски бил еден од најзначајните двигатели на концертната и фестивалската дејност во [[Македонија]] со чиј удел биле поставени темелите на многу културно-уметнички манифестации во Македонија. Починал ненадејно во [[Скопје]] на [[14 март]] [[2013]] година.<ref>{{цитирана мрежна страница|url=http://www.komunikacija.mk/pochina-mate-grujovski/|title=Почина Мате Грујовски|date=МАРТ 15, 2013 09:20|publisher=Комуникација|language=македонски|accessdate=2013-03-16}}</ref>
 
== Творештво ==
=== Песни ===
Мате Грујовски компонирал голем број песни, кои ги исполнувале разни пејачи и групи. Негови попознати песни се:
* Од каде си малој моме
* Само за неа живеам
* Што си толку мило Ленче нажалена
* Љубам мајко едно момче
=== Плочи ==
Песните на Мате Грујовски се застапени на повеќе плочи, како:
* Grozda Stojanovska i Borče Krstevski, Jugoton, EPY-34490, 1972.
* Grozda Stojanovska, ''Bilbil pee vo planina'', Jugoton, SY-22180