Брод (пловило): Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.823 бајти ,  пред 7 години
с
Отстрането уредувањето на 178.223.100.109 (разговор), вратено на последната верзија на 89.205.41.57
с (Отстрането уредувањето на 178.223.100.109 (разговор), вратено на последната верзија на 89.205.41.57)
 
 
Брод== Кратка историја ==
 
----
Бродове су некад покретали људи односно људи су покртали весла која са померала брод тад су бродови били једрењаци сада су најћешћи пароброди. Један од најпознатијих бродова паробродова ја био Титаник Снимљен је филм о том броду Титаник крв и Челик. Био је можда и брод по имену посејдон кога је уништио велики талас и њему је снимљен филм. Мест где брос стаје зове се лука.
-Околу 3500 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови користејќи папирус.
<br />- Околу 2450 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови од дрвени даски и нив ги управувале околу 30 веслачи.
<br />- Меѓу 500 и 323 година п.н.е. - доба на [[триреми]] (стар хеленски воен брод кој се движи со помош на весла и кој има статуа од бронзен овен на предната страна со чија помош ги уништува непријателските бродови).
<br />- 400-1200 година п.н.е. викинските дракари владеат со европските мориња.
<br />- 1000 година Викинзите стигнуваат до копното на [[Северна Америка]].
<br />- Околу 1240 година започнува да се користи средно кормило.
<br />- 1486 [[Бартоломео Дијас]] се обидува да ја заобиколи [[Африка]] и да пронајде нов поморски пат до Индија. Не успева во тоа и стигнува само до [[Добра Надеж|'ртот Добра Надеж]].
<br />- 1492 година [[Кристофер Колумбо]] обидувајќи се да најде нов поморски пат до [[Индија]] стигнува до [[Средна Америка]]. Мислејќи дека стигнал до Индија домородците ги нарекува [[Индијанци]].
<br />- 1492 година [[Васко де Гама]] наоѓа нов поморски пат до Индија.
<br />- 1501 - 1502 [[Америго Веспучи]] докажува дека континентот што го пронашол Колумбо е нов континент и според него го нарекуваат Америка.
<br />- 1519 - 1522 [[Фернандо Магелан]] го обиколува светот по морски пат.
<br />- 1700 година - појава на бродови со кормило.
<br />- 1850 - 1959 златна доба на клипери (брзи едреници).
<br />- 1968 - 1969 прво едрење околу светот.
 
== Видови бродови ==