Разлика помеѓу преработките на „Грција“

с
fixing dead links
с
с (fixing dead links)
|population_estimate_rank = 74<sup>та</sup>
|population_estimate_year = 2008
|population_census = 10.964.020<ref name="2001census">Национална статистичка служба на Грција: Попис на население од 18 март, 2001: [http://web.archive.org/web/20090324213830/http://www.statistics.gr/gr_tables/S1101_SAP_09_TB_DC_01_01_Y.pdf ''Πίνακας 1. Πληθυσμός κατά φύλο και ηλικία'']</ref>
|population_census_year = 2001
|population_density_km2 = 84
{{main|Политики на Грција|Листа на политички партии во Грција}}
 
Грција е [[парламентарна република]].<ref name="con1">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 1]</ref> [[Шеф на држава|Шефот на државата]] е [[Претседател на Грција|Претседателот на Републиката]] кој се избира од [[Грчки парламент|Парламентот]] на петгодишен мандат.<ref name="con30">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 30]</ref> Сегашниот [[Устав на Грција|Устав]] бил зацртан и усвоен од Петтиот Ревизионерен Парламент на Хелените и влегол во служба во 1975 по падот на [[Грчка воена хунта од 1967-1974|воената хунта од 1967–1974]]. Оттогаш бил ревидиран два пати, во 1986 и [[Грчки уставни измени од 2001|2001]]. Уставот, кој се состои од 120 членови, предвидува [[поделба на власта]] на [[извршна власт]], [[легислатива]] и [[судска власт]], и овозможува специфична загарантираност (дополнително определена во 2001) на [[граѓански права|граѓанските права]].<ref>П.Д. Дагтоглу, ''Индивидуални Права'', I, 21 & Е. Венизелос, ''Стекнатото од Уставната Ревизија'', 131-132, 165-172 {{en}}</ref>
 
Според Уставот, извршната власт ја врши Претседателот на Републиката и [[Кабинет на Грција|Владата]].<ref name="con26">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 26]</ref> Со [[Грчки уставен амандман од 1986|Уставниот амандман од 1986]] должностите на претседателот биле скратени во значајна мерка, и тие се сега воглавно церемонијални.<ref name="M477-478">К. Мавриас, ''Уставен Закон'', 477-478</ref> Позицијата на [[Премиер на Грција|премиер]], [[Шеф на влада|Шефот на владата]] на Грција, припаѓа на [[Листа на премиери на Грција|моменталниот лидер]] на [[Листа на политички партии во Грција|политичката партија]] на која што ќе ѝ биде изгласана доверба од парламентот. Претседателот на републиката формално го назначува премиерот, и по негова препорака, ги назначува и ослободува од должност другите членови на кабинетот.<ref name="con37">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 37]</ref> Премиерот го има најголемиот дел од политичката моќ, и амандманот од 1986 дополнително ја зајакнува негоата позиција во однос на претседателот на републиката.<ref name="M477-478-486-487">К. Мавриас, ''Уставен Закон'', 477-478, 486-487</ref>
 
Законодавната власт ја врши 300-член изборен [[еднодомизам|еднодомен Парламент]].<ref name="con51,53">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Членови 51, 53</ref> Статутите кои ги усвојува Парламентот треба да бидат одобрени и од Претседателот на Републиката.<ref name="con42">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 42]</ref> [[Избори во Грција#Парламентарни избори|Парламентарните избори]] се одржуваат секои четири години, но Претседателот на Републиката е обврзан да го распушти Парламентот порано по предлог на Кабинетот, во поглед на справување со национално прашање од извонредна важност. <ref name="con41">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 41]</ref> Претседателот е исто така обврзан да го распушти Парламентот порано, доколку опозицијата поднесе предлог за гласање за доверба на Владата и биде изгласана [[недоверба на Влада]]та.<ref name="con84">[http://web.archive.org/web/20090324213829/http://www.parliament.gr/english/politeuma/syntagma.pdf Устав на Грција: Член 84]</ref>
 
[[Правен систем на Грција|Судската власт]] е независна од извршната и законодавната и ги опфаќа трите Врховни Суда: [[Касациски Суд (Грција)|Касацискиот Суд]], [[Државен Совет (Грција)|Државниот Совет]] и [[Ревизионен Суд (Грција)|Ревизиониот Суд]]. Правниот систем исто така се состои од граѓански судови, кои ги решаваат граѓанските спорови, и административни судови кои ги решаваат споровите помеѓу граѓаните и грчките административни власти.