Разлика помеѓу преработките на „Преобразба“

Одземени 25 бајти ,  пред 7 години
поправки
(→‎Содржина: ситна поправка)
(поправки)
'''Преобразба и други раскази''' е збирка раскази на [[Франц Кафка]], објавена во [[2007]] година, во издание на "[[Темплум]]", како 59 [[книга]] во рамките на едицијата [[Магма]]. Преводот од [[германски јазик]] е дело на Бисера Анастасовска и Марија Костоска.
== Технички карактеристики ==
Збирката е печатена во мал формат (18 сантиметри), во мек повез и има 313 страници. [[Книга]]та е каталогизирана во [[Национална и универзитетска библиотека "Св„Св. Климент Охридски"Охридски“ - Скопје|Националната и универзитетска библиотека "Св„Св. Климент Охридски"Охридски“ - Скопје]] и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-9989-189-09-8. Графичкото уредување и [[дизајн]] е дело на фирмата “Точка”„Точка“. Автор на предната корица е Ѓорѓе Јовановиќ, додека на задната корица е даден кус осврт врз книгата и попис на објавените книги во едицијата "Магма"„Магма“. Издавањето на книгата било финансирано од [[Министерство за култура на Македонија|Министерството за култура]].<ref>Франц Кафка, ''Преобразба и други раскази'', Темплум, Скопје, 2007.</ref>
 
==Содржина ==
Збирката “Преобразба„Преобразба и други раскази”раскази“ содржи 26 раскази, преземени од книгата "Раскази„Раскази и друга избрана проза"проза“ (Die Erzählungen und andere ausgewählte Prosa) од [[1982]] година во издание на ЌS. Fischer VerlagЌ од [[Франкфурт на Мајна]]. На крајот од книгата е дадена [[биографија]] на авторот и осврт врз неговото творештво. Во збирката се застапени следниве раскази:<ref>Франц Кафка, ''Преобразба и други раскази'', Темплум, Скопје, 2007.</ref>
* [[Преобразба (расказ)|Преобразба]]
* Одбивање
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија: Литература]]
[[Категорија: Германска литература]]
[[Категорија: Германски писатели]]