Османлии: Разлика помеѓу преработките

Додадени 954 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Инфокутија народ
{|class="infobox bordered" style="width:22em; font-size:95%; text-align:left;" cellpadding="3"
|group = Отоманци
! colspan="2" style="text-align:center; font-size:larger; background-color:#b08261; color:#fee8ab;" | Отоманци <br />(Türk Halkı)
| flag=
|-
| caption2=
| colspan="2" style="text-align:center; padding:0px; border:none;" |
|image = <table border=0 align="center">
|-
<tr>
| colspan="2" style="text-align:center; padding:0px; border:none; background-color:#fee8ab" | <small>
<td>[[File:Osman Gazi.jpg|90x105px]]</td>
|-
<td>[[File:Gentile Bellini 003.jpg|90x105px]]</td>
! style="background-color:#fee8ab;" | Вкупен број на населението
<td>[[Податотека:EmperorSuleiman.jpg|90x105px]]</td>
| style="background-color:#fff6d9;" | 11,692,480 <small>(1520)</small><ref name="Kabadayı"/><br>30,000,000 <small>(1683)</small><ref name="Kinross281">L. Kinross, ''The Ottoman Centuries: The Rise and Fall of the Turkish Empire'', 281</ref><br> 35,350,000 <small>(1856)<small><ref name="Kabadayı"/>
</tr>
|-
<tr>
! style="background-color:#fee8ab;" | Региони каде што живела етничката група
! <td><small><div style="background-color:#fee8ab;" | >[[ЈазикОсман I]]</small></td>
| style="background-color:#fff6d9;" | Анадолија<br>Балкан<br>Северна Африка<br>Блиски исток
! <td><small><div style="background-color:#fee8ab;" | >[[РелигијаМехмед II]]</small></td>
 
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Сулејман I]]</small></td>
|-
</tr>
! style="background-color:#fee8ab;" | [[Јазик]]
<tr>
| style="background-color:#fff6d9;" | [[Отомански турски јазик]]
<td><small>[[Податотека:Sokullupasa.jpg|90x105px]]</small></td>
|-
<td><small>[[Податотека:Kara Mustafa Pasha.jpg|90x105px]]</small></td>
! style="background-color:#fee8ab;" | [[Религија]]
<td>[[Податотека:Mukhtar Pasha.jpg|90x105px]]</td>
| style="background-color:#fff6d9;" | [[Ислам]]
</tr>
|}
<tr>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Мехмед Паша Соколовиќ]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Кара Мустафа Паша]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Ахмед Мухтар Паша]]</small></td>
</tr>
<tr>
<td><small>[[Податотека:Mimar Sinan büstü, ODTÜ.jpg|90x105px]]</small></td>
<td>[[Податотека:evlija celebija.jpg|90x105px]]</td>
<td>[[Податотека:Ahmed Cevdet Pasha.jpg|90x105px]]</td>
<tr>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Мимар Синан]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Евлија Челебија]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Ахмед Џевдет Паша]]</small></td>
</td>
<tr>
<td><small>[[Податотека:Mahmud Abdülbâkî.jpg|90x105px]]</small></td>
<td><small>[[Податотека:Pîrî Reis büstü.JPG|90x105px]]</small></td>
<td><small>[[Податотека:Osman Hamdi Bey.jpg|90x105px]]</small></td>
</td>
<tr>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Махмуд Абдулаки]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Пири Рејс]]</small></td>
<td><small><div style="background-color:#fee8ab">[[Осман Хамди Бег]]</small></td>
 
'''Османлиите''' се [[Турски народи|турски народ]] од времето на [[Отоманска империја|Отоманската империја]]. Своето име го добиле по [[Осман I]] кој се смета и за основател на царството. Овие Турци водат потекло од [[селџуци|селџуците]] кој во [[11 век]] на просториите на денешен [[Иран]] и [[Ирак]] создале Селџукска држава. Со пропаѓањето на [[Отоманска империја|Отоманската империја]], овие отоманци се “претопиле“ во денешните [[Турци]].