Разлика помеѓу преработките на „Двојна ѕвезда“

с
нема опис на уредувањето
с
Двојните ѕвезди често се откриваат најпрвин визуелно, па се наречени ''визуелни двојки''. Повеќето од визуелните двојни ѕвезди имаат долги периоди на орбитирање од неколку века или милениуми, и според тоа имаат орбити кои се речиси непознати. Можат да бидат откриени и со индиректни методи, како што е [[спектроскопија]]та (''спектроскопски двојки'') или [[астрометрија]]та (''астрометрички двојки''). Ако се случи двојната ѕвезда да орбитира во рамнина со нашата, нејзините компоненти меѓусебно ќе се затемнуваат (ќе влегуваат во [[еклипса]]) и ќе транзитираат една околу друга; ваквиот пар ѕвезди се нарекува ''еклиптичка двојка'', или доколку се откриени според нивната промена на сјајноста за време на екслипсата или транзитирањето, ''фотометричка двојка''.
 
Доколку орбитите на компонентите во двојнниот ѕвезден систем се доволно блиску, тие можат гравитациски да ги искриват нивните взаемни ѕвездени атмосфери. Во некои случаи овие ''блиски двојни системи'' можат да извршат размена на масата, со што својатасвојот [[ѕвезденаѕвезден еволуцијаразвој|еволуцијаразвој]] ќе ја доведат во фаза која поединечните ѕвезди не можат да ја псотигнат. Примери за двојни ѕвезди се [[Алгол]] (еклиптичка двојка), [[Сириус]] и [[Cygnus X-1]] (чиј еден член е најверојатно [[црна дупка]]). Двојните ѕвезди се најчесто јадра на планетарни маглини, како и претци на [[нова]] и [[супернова]] од типот Ia.
 
== Откривање на двојните ѕвезди ==
Поимот „двојна“ (т.е. „бинарна“) во овој контекст за првпат е употребен од [[Вилијам Хершел]] во [[1802]] година. Според современата дефиниција, поимот ''двојна ѕвезда'' се однесува на пар од ѕвезди кои се вртат околу заеднички центар на маса. Двојните ѕвезди кои можат да бидат видени со телескоп или со [[интерферометрија|интерферометрички]] методи, познати се како ''визуелни двојки''.<ref name=Heintz12>{{цитирана книга | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=1–2 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref><ref name = "csep10">{{цитирана веб страница | url = http://csep10.phys.utk.edu/astr162/lect/binaries/visual.html | title = Visual Binaries | publisher = University of Tennessee}}</ref><ref>{{цитирана веб страница | url = http://home.case.edu/~sjr16/advanced/stars_binvar.html | title = Binary and Variable Stars | publisher = Journey Through the Galaxy}}</ref> Повеќето од визуелните двојки сè уште не направилепостигнале целоснацелосен револуцијаразвој, но се забележува дека патуваат долж искривена патека или лак.<ref name=Heintz5>{{цитирана книга | last=Heintz | first=W. D. | year=1978 | page=5 | title=Double Stars | publisher=D. Reidel Publishing Company | location = Dordrecht | isbn=9027708851 }}</ref>
 
[[Податотека:Gwiazda podwójna zaćmieniowa schemat.svg|300px|left]]