Економски факултет - Скопје: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
| name = Економски факултет
| native_name = Економски факултет - Скопје
| image = [[Податотека:Економски факултет во Скопје.jpg|150п250п]]
| caption = Поглед на зградата на Економскиот факултет, дел од општествениот кампус на Универзитетот
| motto = Традиција, Знаење, Иднина
По повод 50-годишнината од постоењето на факултетот, [[Народна банка на Република Македонија|Народната банка на Македонија]] издала пригодни ковани пари, односно 2 златни денари. Одлуката за ова ја донела [[Влада на Република Македонија|Владата на Македонија]] на 9 мај 2000 година.<ref>{{нмс|title=Одлука за изработување на пригодни ковани пари по повод 50 години од основањето на Економскиот факултет - Скопје|url=https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.slvesnik.com.mk%2FIssues%2FA164D55714F24623ADAAE7B8624AE3B3.pdf|work=[[Влада на Република Македонија|Влада на Македонија]]|publisher=Службен весник на Република Македонија| date=18 мај 2000|accessdate=2 септември 2014}}</ref>
 
Народната банка издала 2 златни денари во 1.000 примероци со тежина од 7 грами. На аверс страната се наоѓало петоаголно лого на Економскиот факултет 1950-2000, додека на реверс страната се наоѓала гравура на зградата на Основното училиште „Гоце Делчев“, каде во 1950 година биле одржани првите часови. Парите биле изработени од ковницата „Голдмак“ од [[Радовиш]], а нивен автор била Билјана Унковска.<ref>{{нмс|title=50 ГОДИНИгодини ОДод ОСНОВАЊЕТОосновањето НАна ЕКОНОМСКИОТЕкономскиот ФАКУЛТЕТфакултет ВОво СКОПЈЕСкопје, 1950 - 2000|url=http://www.nbrm.mk/?ItemID=C313203EFF48B7488F84F9CDEF4251E2|work=[[Народна банка на Република Македонија|Народна банка на Македонија]]|publisher=Народна банка на Република Македонија|accessdate=2 септември 2014}}</ref>
 
<gallery>