Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

с (нов клуч за подредување на Категорија:Спирали: "Галаксија" со помош на HotCat)
Користејќи ја Хабловата класификација, испакнатоста на Sa галаксиите најчесто се состои од [[металност|ѕвезди од втората генерација]], кои се стари црвени ѕвезди со мало присуство на метали. Понатамошно, испакнатоста на Sa и SBa галаксии е поголемо. Во споредба, испакнатостите на Sc и SBc галаксиите и се многу помали и се состојат од млади сини ѕвезди, [[металност|ѕвезди од првата генерација]]. Некои испакнатости имаат слични особености со оние на елеиптичните галаксии, други едноставно се само поголеми густини во центарот на дисковите, со особености слични на дисковитите галаксии.
 
Многу испакнатости поседуваат [[супермасивна црна дупка|супермасивни црни дупки]] во нивните центри. Овие црни дупки никогаш не биле набљудувани директно, но постоајат многу непсредни докази за нивното постоење. Во нашата сопствена галаксија, на пример ојектот наречен [[Стрелец A*]] се верува дека е супермасивна црна дупка. Постои тесна поврзаност меѓу масата на црната дупка и брзината на распрснување на ѕвездите во испакнатоста, односно [[запис M–σ|записот M–σ]].
 
===Галактички сфероид===