Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
Спиралните галаксии се именувани според спиралните структури кои се протегаат од центарот на дискот. Спиралните краци се места во кои се создаваат ѕвездите и се посветли за разлика од оастанатите делови на дискот поради младите жешки [[OB ѕвезда|OB ѕвезди]].
 
Скоро две третини од сите спирални галаксии кои се набљудувани поседуваат и дополнителен придружник во облик на прачкапречка,<ref name="mihalas1968">{{Cite book| author=D. Mihalas | year=1968 | title=Galactic Astronomy | publisher=W. H. Freeman | isbn=978-0-7167-0326-6}}</ref> кој се протега од центарот на испакнатоста од самите почетоци на спиралните краци. Бројот на спирални глаксии со прачкипречки во однос на бројот на спирални галксии кај кои нема прачкипречки се менувал низ историјата на универзумот, односно пред 8 милијарди години само 10% поседувале придружник, околу 25 % пред 2,5 милијарди години, и во мометов околу две третини.<ref> {{cite news |url= http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116085103.htm |title= Hubble and Galaxy Zoo Find Bars and Baby Galaxies Don't Mix |date= 16 January 2014 |publisher= Science Daily }} </ref>
 
Нашата галаксија [[Млечен пат]] од неодамна е потврдено дека е галлаксија која поседува придружник, иако самиот придружник мошне тешко се забележува од нашата местоположба во галактичкиот диск.<ref>[http://www.sciamdigital.com/index.cfm?fa=Products.ViewIssuePreview&ARTICLEID_CHAR=3BC08F0C-2B35-221B-67A9F2AE04AFC79A Ripples in a Galactic Pond], [[Scientific American]], October 2005</ref> Најубедливиот доказ за постоењето на придружникот е оној добиен од неодамнешното набљудуваље извршено од [[вселенски телескоп Шпицер|вселенскиот телескоп Шпицер]], на ѕвезди од центарот на галактиката.<ref>{{cite journal |date=September 2005 | title=First GLIMPSE Results on the Stellar Structure of the Galaxy |arxiv=astro-ph/0508325 |bibcode = 2005ApJ...630L.149B | journal=The [[Astrophysical Journal]] Letters |volume=630 | issue=2 | pages=L149–L152 | doi=10.1086/491785 |author1=R. A. Benjamin |author2=E. Churchwell |author3=B. L. Babler |author4=R. Indebetouw |author5=M. R. Meade |author6=B. A. Whitney |author7=C. Watson |author8=M. G. Wolfire |author9=M. J. Wolff |author10=R. Ignace |author11=T. M. Bania |author12=S. Bracker |author13=D. P. Clemens |author14=L. Chomiuk |author15=M. Cohen |author16=J. M. Dickey |author17=J. M. Jackson |author18=H. A. Kobulnicky |author19=E. P. Mercer |author20=J. S. Mathis |author21=S. R. Stolovy |author22=B. Uzpen |displayauthors=22}}</ref>
 
==Изглед==
[[File:UGC 12158.jpg|thumb|[[ПрачкестаПречкеста спирална галаксија]] [[UGC 12158]].]]
 
Спиралните галаксии се состојат од четири различни делови:
[[File:HAWK-I NGC 1300.jpg|thumb|[[NGC 1300]] во [[инфрацрвена]] светлина.]]
 
''Спиралните краци'' се области од [[ѕвезда||ѕвезди]] кои се протегаат од центарот на непрачкеститенепречкестите и прачкеститепречкестите галаксии. овие долги тенки области наликуваат на спирала и токму поради нивниот изглед и самите галксии го добиле името спирални галаксии. Природно, различните класификации на спиралните галаксии имаат различни структури на краците. Sc и SBc галаксиите, на пример, имаат мошне долги „слободни“ краци, додека пак Sa и SBa галаксиите имаат стиснати краци.Како и да е, спиралните краци содржат многу млади, сини ѕвезди, поради кои краците се мошне светли.
 
===Галактичка испакнатост===
==Млечен пат==
 
[[Млечен пат|Млечниот пат]] се сметаше за обична спирална галаксија. Астрономите за првпат почнаа да се сомневаат дека Млечниот пат е прачкестапречкеста спирална галаксија во почетокот на 1990-тите.<ref>{{cite journal |author=Chen, W.; Gehrels, N.; Diehl, R.; Hartmann, D. |title=On the spiral arm interpretation of COMPTEL <sup>26</sup>Al map features |journal=Space Science Reviews |year=1996 |volume=120 |pages=315–316 |bibcode=1996A&AS..120C.315C}}</ref> Нивните сомнежи беа потврдени преку набљудувањата на [[вселенски телескоп Шпицер|вселенскиот телескоп Шпицер]] од 2005 г,<ref name="fn3">{{cite news
| first=Maggie
| last=McKee
| date=August 16, 2005
| url=http://www.newscientist.com/article/dn7854--bar-at-milky-ways-heart-revealed.html
| accessdate=17 June 2009}}</ref> што покажа дека прачкатапречката во центарот е поголема отколку што се мислело.
 
== Поврзано ==