Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

 
==Спирална маглина==
 
[[File:A loose spiral galaxy.jpg|thumb|Спиралната галаксија [[ESO 499-G37]], гледана во позадина на далечните галаксии, расеани со преостанитите ѕвезди.<ref>{{cite news|title=A loose spiral galaxy|url=http://www.spacetelescope.org/images/potw1247a/|accessdate=19 November 2012|newspaper=ESA/Hubble Picture of the Week}}</ref> ]]
 
„Спирална амглина“ е старото име за спиралните галаксии. До почетокот на {{римски|20}} век, повеќето астрономи верувале дека објектите како [[NGC 5194|Вртлог (галаксија)]] биле само вид на [[маглина]] кои постоеле во нашата сопствена галаксија [[Млечен пат|Млечниот пат]]. Идејата дека истите можат да бидат галаксии, независни од Млечниот пат, била тема на [[големата дебата (астрономија)|големата дебата]] од 1920 г., меѓу [[Хебер Куртис]] од [[Ликова опсераваторија|Ликовата опсерваторија]] и [[Харлоу Шепли]] од [[Моунт Вилсон опсерваторија|Моунт Вилсоновата опсерваторија]]. Во 1926 г., [[Едвин Хабл]]<ref>{{cite journal |author=Hubble, E. P. |authorlink=Edwin Hubble |date=May 1926 |title=A spiral nebula as a stellar system: Messier 33 |journal=The Astrophysical Journal |volume=63 |pages=236–274 |bibcode=1926ApJ....63..236H |doi=10.1086/142976}}</ref> набљудувајќи ги [[Цефеиди|Цефеидните променливи]] во неколку спирални маглини, вклучувајќи ја и [[Андромеда (галаксија)|Андромеда]], со што покажал дека тие се всушност галаксии кои се надвор од нашата галксија. Поимот „спирална маглина“ од тој момент не е во употреба.
 
==Млечен пат==
 
[[Млечен пат|Млечниот пат]] се сметаше за обична спирална галаксија. Астрономите за првпат почнаа да се сомневаат дека Млечниот пат е прачкеста спирална галаксија во почетокот на 1990-тите.<ref>{{cite journal |author=Chen, W.; Gehrels, N.; Diehl, R.; Hartmann, D. |title=On the spiral arm interpretation of COMPTEL <sup>26</sup>Al map features |journal=Space Science Reviews |year=1996 |volume=120 |pages=315–316 |bibcode=1996A&AS..120C.315C}}</ref> Нивните сомнежи беа потврдени преку набљудувањата на [[вселенски телескоп Шпицер|вселенскиот телескоп Шпицер]] од 2005 г.<ref name="fn3">{{cite news
| first=Maggie
| last=McKee
| title=Bar at Milky Way's heart revealed
| publisher=New Scientist
| date=August 16, 2005
| url=http://www.newscientist.com/article/dn7854--bar-at-milky-ways-heart-revealed.html
| accessdate=17 June 2009}}</ref> which showed the galaxy's central bar to be larger than previously suspected.
 
== Поврзано ==