Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

 
===Повеќе млади ѕвезди во спиралните краци===
 
Краците се посветли бидејќи во нив има повеќе млади ѕвезди (помасини и посветли). Овие масивни, светли ѕвезди го авршуваат својот живот мошшне брзо, со што останува само теманата позадинска распределба ан ѕвездите зад брановите, со што брновите стануваат видливи.
 
Иако ѕвездите, не остануваат во истата местоположба засекогаш во која се набљудуваат, но не ги следат ни краците. Наликува како едноставно да минуваат низ ѕвездите како што истите се движат низ сопствените орбити.
 
===Подредување на вртежнта оска со космичките празнини===
 
[[File:Flat as a pancake.jpg|thumb|Спиралната галаксија [[ESO 373-8]].<ref>{{cite news|title=Flat as a pancake|url=http://www.spacetelescope.org/images/potw1351a/|accessdate=28 December 2013|newspaper=ESA/Hubble Picture of the Week}}</ref> ]]
 
Неодамнешните резултати покажуваат дека насоката на вртежната оска на спиралните галксии не е случајна, туку се подредени по површината на [[празнина (астронмија)|космичките празнини]].<ref>{{cite journal | last1= Trujillo | first1=I. |author2=Carretero, C. |author3=Patiri, S.G. | title=Detection of the Effect of Cosmological Large-Scale Structure on the Orientation of Galaxies | journal=The Astrophysical Journal | year=2006 | volume=640 | issue=2 | pages=L111–L114 | bibcode=2005astro.ph.11680T | doi=10.1086/503548 |arxiv = astro-ph/0511680 }}</ref> Всушност, спиралните галаксии тежнеат да се ориентираат под високи агли на инклинација во однос на големата структура на околината. Тие се опишуваат како да се подредени о налик на „монистра на конец“, на тој начин што оската на вртење ги следи [[галактичка нишка|нишките]] околу рабовите на празнините.<ref>{{cite web | last = Alder | first = Robert | year = 2006 | url = http://www.astronomy.com/News-Observing/News/2006/05/Galaxies%20like%20necklace%20beads.aspx | title = Galaxies like necklace beads | publisher = Astronomy magazine | accessdate=28 December 2013}}</ref>
 
===Гравитационо поврзани орбити===
 
{{Поврзано|Гравитационо поврзани орбити}}
 
Чарлс Френсис и Ерик Андерсон увиделе од набљудувањата на движењата на преку 20.000 месни ѕвезди (околу 300 парсеци), овие ѕвезди се движат долж спиралните краци, и опишуваат какао заедничата гравитација меѓу ѕвездите предизвикува орбитите да се подредат како логаритамски спирали. Кога оваа теорија ќе се примени на гасот, судирите меѓу облаците од гасови создаваат [[молекуларен облак|молекуларните облаци]] во кои се создаваат [[протоѕвезда|новите ѕвезди]], и се објаснува развојот на големите бисиметрични спирали.<ref>{{cite journal|doi=10.1098/rspa.2009.0036|title=Galactic spiral structure|year=2009|last1=Francis|first1=C.|last2=Anderson|first2=E.|journal=Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences|volume=465|issue=2111|pages=3425|arxiv = 0901.3503 |bibcode = 2009RSPSA.465.3425F }}</ref>
 
==Спирална маглина==
 
== Поврзано ==