Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

 
{{Поврзано|Густинско бранова теорија}}
 
[[Бертил Линблад]] предложил дека краците претставуваат области со поголема густина (густински бранови) кои се вртат поспоро отколку галактичките ѕвезди и гас. Како што гасот навлегува од густинскиот бран, ќе биде притиснат од густинските бранови и ќе се добијат нови ѕвезди, и некои од овие ѕвезди се сини и живеат кусо и ги осветлуваат краците.
 
[[File:spiral galaxy arms diagram.svg|thumb|right|Објаснување за галактичките спирални краци.]]
 
Оваа идеја подоцна е развиена во [[густинско бранова теорија]] од [[Ѓаќао Лин]] и [[Френк Шу]] во 1964 г.<ref name="LinShu1964">{{cite journal |last1=Lin |first1=C. C. |author2=Shu, F. H. |date=August 1964 |title=On the spiral structure of disk galaxies |journal=The Astrophysical Journal |volume=140 |pages=646–655 |bibcode=1964ApJ...140..646L |doi=10.1086/147955}}</ref>
 
====Историската теорија на Лин и Шу====
 
== Поврзано ==