Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

===Галактички сфероид===
[[File:NGC 1345 HST.jpg|thumb|Спиралната галаксија [[NGC 1345]].]]
 
Повеќето од ѕвездите во спиралната галаксија се со местоположби во близина на една рамнина ([[галактичка рамнина|галактичката рамнина]]) во повеќе или помалку кружни [[орбита|орбити]] околу центарот на галаксијата around the center of ([[Галактички центар|Галактичкиот центар]]), или во [[сфероид]]алната галактичка испакнатост околу галактичкото јадро.
 
Како и да е, некои од ѕвездите поседуваат ''сфероидален ореол'' или ''галактички сфероид'', еден вид на [[галактички ореол]]. Орбиталното однесување на овие ѕвезди е е оспорено, но истите можат да опишат [ретроградно движење|ретроградни]] и/или многу [[закосеност|закосени]] орбити, или пак не се движат по вообичаени орбити. Ѕвездите од ореолот можно е да потекнуваат мали галаксии кои биле [[галактичко спојување|споени]] со спиралната галаксија, како на пример [[џуџестата сфероидна галаксија Стрелец]] е во процес на спојување со Млечниот пат и набљудувањата покажуваат дека некои од ѕвездите во ореолот на Млечниот пат се припоени од оваа џуџеста галаксија.
 
За разлика од галактичкиот диск, во ореолот постои отсуство од [[меѓуѕвезден прав|прав]], и како понатамошна разлика, ѕвездите од галактичкиот ореол се со [[металност|ѕвезди од третата генерација]], многу постари и со многу мала [[металност]] тогаш нивните роднини од првата генерација во галактичкиот диск. Галактичкиот ореол исто така содржи многу [[ѕвездено јадро|ѕвездени јадра].
 
Движењето на ѕвездите од ореолот понекогаш ги носи во близина и низ дискот, и одреден број на мали [[црвено џуџе|црвени џуџиња]] во близина на [[Сонце]]то се смета дека припаѓаат на галактичкиот ореол како што се [[Кептејнова ѕвезда|Кептејновата ѕвезда]] и [[Грумбриџ 1830]]. Поради нивното неправилно движење околу центарот на галаксијата, истите поседуваат невообичаено [[сопствено движење]].
 
Во трудовите од 2013 и 2014 беше објавено дека постојат докази дека сфероидот е всушност планарна структура присутна кај повеќе од половина од систе галаксии.<ref>
"Recent work has shown that the Milky Way and the Andromeda galaxies both possess the unexpected property that their dwarf satellite galaxies are aligned in thin and kinematically coherent planar structures." http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13481.html
 
"The origin of planar dwarf galaxy structures remains unexplained in the standard paradigm of galaxy formation." http://arxiv.org/abs/1406.1799
 
"This is a big problem that contradicts our standard cosmological models. It challenges our understanding of how the universe works including the nature of dark matter." [[Geraint F. Lewis]] quoted in http://phys.org/news/2014-07-mysterious-dwarfs-cosmic-rethink.html
 
"There's a very serious conflict, and the repercussion is we do not seem to have the correct theory of gravity" [[Pavel Kroupa]] as quoted in http://phys.org/news/2014-06-universe-dwarf-galaxies-dont-standard.html</ref>
 
===Најстарата спирална галаксија===
 
Најстарата спирална галаксија за која постојат податоци е [[BX442]]. Со старост од 11 милијарди години, и е постара за 2 милијарди години од претходнота галаксија. Истражувачите сметаат дека обликот на галаксијата е предизвикан од гравитационото влијание на придружната џуџеста галаксија. Моделите од сметачите кои се зановани на претпоставката дека спиралната структура на BX442 ќе потрае уште 100 милиони години.<ref>Oldest spiral galaxy is a freak of cosmos http://www.zmescience.com/space/oldest-spiral-galaxy-31321/</ref><ref>{{cite web|last=Gonzalez|first=Robert T.|title=Hubble Has Spotted an Ancient Galaxy That Shouldn’t Exist|url=http://io9.com/5927315/hubble-has-spotted-an-ancient-galaxy-that-shouldnt-exist|publisher=io9|accessdate=10 September 2012|date=19 July 2012}}</ref>
 
==Потекло на спиралните структури==
 
== Поврзано ==