Разлика помеѓу преработките на „Спирална галаксија“

 
===Спирални краци===
 
[[File:HAWK-I NGC 1300.jpg|thumb|[[NGC 1300]] во [[инфрацрвена]] светлина.]]
 
''Спиралните краци'' се области од [[ѕвезда||ѕвезди]] кои се протегаат од центарот на непрачкестите и прачкестите галаксии. овие долги тенки области наликуваат на спирала и токму поради нивниот изглед и самите галксии го добиле името спирални галаксии. Природно, различните класификации на спиралните галаксии имаат различни структури на краците. Sc и SBc галаксиите, на пример, имаат мошне долги „слободни“ краци, додека пак Sa и SBa галаксиите имаат стиснати краци.Како и да е, спиралните краци содржат многу млади, сини ѕвезди, поради кои краците се мошне светли.
 
===Галактичка испакнатост===
 
''Испакнатоста'' е голема, тесно населана со ѕвезди формација. Поимот најчесто се однесува на централната група од ѕвезди кои се наоѓаат во повеќето спирални галаксии.
 
Користејќи ја Хабловата класификација, испакнатоста на Sa галаксиите најчесто се состои од [[металност|ѕвезди од втората генерација]], кои се стари црвени ѕвезди со мало присуство на метали. Понатамошно, испакнатоста на Sa и SBa галаксии е поголемо. Во споредба, испакнатостите на Sc и SBc галаксиите и се многу помали и се состојат од млади сини ѕвезди, [[металност|ѕвезди од првата генерација]]. Некои испакнатости имаат слични особености со оние на елеиптичните галаксии, други едноставно се само поголеми густини во центарот на дисковите, со особености слични на дисковитите галаксии.
 
Многу испакнатости поседуваат [[супермасивна црна дупка|супермасивни црни дупки]] во нивните центри. Овие црни дупки никогаш не биле набљудувани директно, но постоајат многу непсредни докази за нивното постоење. Во нашата сопствена галаксија, на пример ојектот наречен [[Стрелец A*]] се верува дека е супермасивна црна дупка. Постои тесна поврзаност меѓу масата на црната дупка и брзината на распрснување на ѕвездите во испакнатоста, односно [[записот M–σ]].
 
===Галактички сфероид===
[[File:NGC 1345 HST.jpg|thumb|Спиралната галаксија [[NGC 1345]].]]
 
== Поврзано ==