Сасунско востание (1894): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox military conflict
| conflict = FirstСасунско Sasunвостние Resistance(1894)
| partof =
| image =
| date = 1894
| place = [[Sason]], [[Bitlis Vilayet]], [[Ottoman Empire]]
| result = Задушување на востанието<br>масакрирање на ерменскиот народ во империјата
| result = Suppression of the Armenian resistance, followed by wholesale massacres of Armenian civilian population
| combatants_header =
| combatant1 = {{flagicon|Armenia}} [[Armenians|Armenian]] rebelsЕрменски револуционери
*[[Социјалдемократска партија Хунчакијан|Социјалдемократска партија ]]
*[[Social Democrat Hunchakian Party|Hnchak Party]]
| combatant2 = {{Flag|Ottoman Empire}}
| commander1 =
*[[Hamidiye (cavalry)|Hamidiye]]
| commander1 = [[Mihran Damadian]] <br> [[Hampartsoum Boyadjian]]<br> [[Hrayr Dzhoghk]]
| commander2 =
| strength1 =