Сасунско востание (1894): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox military conflict
| conflict = First Sasun Resistance
| partof =
| image =
| caption =
| date = 1894
| place = [[Sason]], [[Bitlis Vilayet]], [[Ottoman Empire]]
| result = Suppression of the Armenian resistance, followed by wholesale massacres of Armenian civilian population
| combatants_header =
| combatant1 = {{flagicon|Armenia}} [[Armenians|Armenian]] rebels
*[[Social Democrat Hunchakian Party|Hnchak Party]]
| combatant2 = {{Flag|Ottoman Empire}}
*[[Hamidiye (cavalry)|Hamidiye]]
| commander1 = [[Mihran Damadian]] <br> [[Hampartsoum Boyadjian]]<br> [[Hrayr Dzhoghk]]
| commander2 =
| strength1 =
| strength2 =
| casualties1 =
| casualties2 =
| casualties3 =
| notes =
| campaignbox =
}}
'''Сасунското востние''' било востание на ерменскиот народ во рамките на [[Османлиската империја]] кое се случило во 1894 година. Како главен организатор на востанието била Социјалдемократската партија, Ерменската револуционерна организација и припадниците на [[Ерменско национално ослободително движење|Ерменското национално ослободително движење]].