Сасунско востание (1894): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(нс)
 
Нема опис на уредувањето
Сасунско'''Сасунското востние''' било востание на ерменскиот народ во рамките на [[Османлиската империја]] кое се случило во 1894 ггодина. Како главен организатор на востанието била Социјалдемократската партија, Ерменската револуционерна организација и припадниците на Ерменското[[Ерменско национално ослободително движење.|Ерменското национално Востаниетоослободително му претходело на т.ндвижење]]. Ерменски масакар од страна на султанот Абдул Хамид II кој го добил прекарот црвен султан. Но западните сили протестирале на случувањата во Сасун барајќи султанот да ги исполни ветените реформи. Русија пак територијата на Ерменија ја сакала но без народот во неа, Велика Британија во тој момент била задоволна од контролирањето на Египет и Кипар и не сакала да влегува во конфликт со Османлиите. Во меѓувреме Високата Порта нашла нов сојузник во Европа, Германија.
 
Востанието му претходело на т.н. [[Ерменски масакар (1894-1896)]] од страна на султанот [[Абдул Хамид II]] кој го добил прекарот ''црвен султан''. Но западните сили протестирале на случувањата во [[Сасун]] барајќи султанот да ги исполни ветените реформи. [[Русија]] пак територијата на [[Ерменија]] ја сакала но без народот во неа, [[Велика Британија]] во тој момент била задоволна од контролирањето на [[Египет]] и [[Кипар]] и не сакала да влегува во конфликт со Османлиите. Во меѓувреме Високата Порта нашла нов сојузник во Европа, [[Германија]].