Разлика помеѓу преработките на „Договор од Ајналикавак“

нема опис на уредувањето
(нс)
 
'''Договорот од Ајналикавак''' се однесува на договор меѓу Османлиската Империја и Руската Империја склучен на 10 март 1779 година. Името Ајналикавак се однесува на местото каде бил потпишан договорот односно во палата Ајналикавак во Истанбул.
 
Османлиите ја изгубиле контролата над Кримското ханство по Кучуккајнарџискиот договор во јули 1774 г. Кримскиот хан Девлет Гирај апелирал до османлиските власти да биде обновена зависноста на неговата земја од Османлиите, но руската влада се вмешала и го принудила да абдицира од престолот. На негово место бил поставен Шихин Гирај како послушник на Русија. На тој начин Османлиите руската интервенција на Крим ја прогласиле против условите од Кучуккајнарџискиот договор. Како посредник дејствувал францускиот амбасадор и двете империи се согласиле на потпишување нов договор според кој биле ратификувани условите од Кучуккајнарџискиот договор, двете империи ветиле дека нема да се мешат во Крим, Русија ветила дека ќе ги повлече своите сили од ханството, а Османлиите го признале Шахин Гирај како хан.