Хондурас: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Отстрането уредувањето на Пазій Юра (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Bjankuloski06|Bjankul...
Нема опис на уредувањето
Ред 67:
}}
 
'''Хондурас''' ([[шпански јазик|шпански]]: ''Honduras'') или официјално '''Република Хондурас''' (''República de Honduras'') — држава во копнена [[СреднаСеверна Америка]]. На север излегува на [[Карипското Море]], додека на југ излегува на [[Тихиот Океан]]. На запад, [[Хондурас]] се граничи со [[Гватемала]], на југозапад со [[Ел Салвадор]] и на југоисток со [[Никарагва]].
 
Поранешното име на државата било [[Шпански Хондурас]], за да се разликува од поранешниот [[Британски Хондурас]], денес [[Белизе]].<ref>[http://www.aboututila.com/UtilaInfo/William-Strong/AI-Environmental.htm Archeological Investigations in the Bay Islands, Spanish Honduras]</ref> Вкупната површина на Хондурас изнесува 112.492 со вкупно население од 7.810.848 жители. Главен град на државата е [[Тегусигалпа]], додека официјален јазик е [[шпанскиот јазик]].
Ред 87:
{{Main|Географија на Хондурас}}
 
Хондурас е држава во СреднаСеверна Америка која на север излегува на [[Карипското Море]], додека на југ излегува на [[Тихиот Океан]]. На запад, Хондурас се граничи со [[Гватемала]], на југозапад со [[Ел Салвадор]] и на југоисток со [[Никарагва]]. Климата во државата е тропска, каде јужниот и централниот дел од земјата се релативно топли.
 
Територијата на Хондурас е воглавно составена од планини, но има и тесни долини покрај бреговите. Вкупната површина на Хондурас изнесува 112.492 km² каде живеат околу 7.810.848 жители. Главен град на Хондурас е [[Тегусигалпа]].
Ред 125:
{{Main|Економија на Хондурас}}
 
Економијата на Хондурас е во поспор развој. Во последните години просечниот економски развој на земјата се проценил на 7% што ја направило земјата една од најбрзо растечките економии во [[ЛатинскаСеверна Америка]], но сепак и денес околу 50% од населението живее во [[сиромаштија]].<ref>[http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/LACEXT/HONDURASEXTN/0,,contentMDK:21035522~pagePK:141137~piPK:141127~theSitePK:295071,00.html web.worldbank.org]</ref> Според [[Светска банка|Светската банка]], Хондурас е една од трите најсиромашни држави во [[Западна Хемисфера|Западната Хемисфера]], по [[Хаити]] и [[Никарагва]]. Се проценува дека има околу 27.9% невработеност.
 
== Население, јазик и религија ==