Договор од Пожаревац: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Според договорот Османлиите изгубиле дел од Банат, Смедеревскиот санџак заедно со Белград и Северна Босна. Австрија со Белград управувала во следните 20 години. Од друга страна пак Османлиите го добиле Пелопонез и Крит.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
{{Commons category|Treaty of Passarowitz}}
* {{cite encyclopedia |url=http://www.britannica.com/eb/article-9058654/Treaty-of-Passarowitz |encyclopedia=Encyclopædia Britannica |title=Treaty of Passarowitz}}
* [http://www.archive.org/stream/generalcollectio00lond#page/400/mode/2up/ Целосен текст на договорот]
 
{{Османлиски договори}}
 
[[Категорија:Османлиско-венецијански војни]]
[[Категорија:Пожаревац]]
[[Категорија:Отоманска Србија]]
[[Категорија:Договори на Отоманската империја]]
[[Категорија:Отоманска Босна и Херцеговина]]
[[Категорија:Европа во 1718 година]]
[[Категорија:Отоманска Грција]]