Разлика помеѓу преработките на „Одрински договор (1829)“

нема опис на уредувањето
'''Договорот од Едрене''' бил склучен по крајот на [[Руско-турска војна (1828-1829)|Руско-турската војна (1828-1829)]] помеѓу [[Русија]] и [[Отоманската Империја]] на [[14 септември]] [[1829]] година.
 
Според договорот:
 
* Грција добила независност, но била задолжена да плаќа данок на султанот (во 1830 година била ослободена од данок и прогласила независност)
* биле потврдени руските граници по текот на Дунав и Кавказ
* Србија, Влашка и Молдавија добиле автономија
* бил даден рок на 18 месеци според кој христијаните во Османлиската импетија имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.