Разлика помеѓу преработките на „Одрински договор (1829)“

нема опис на уредувањето
с (Тиверополник ја премести страницата Адријанополски договор (1829) на Договор од Едрене (1829))
'''Договорот од Едрене''' бил склучен по крајот на [[Руско-турската војна (1828-1829)]] помеѓу Русија и Отоманската Империја на 14 септември 1829 година.
#пренасочување [[* Договор од Едрене (1829)]]
 
Според договорот:
 
Грција добила независност, но била задолжена да плаќа данок на султанот (во 1830 година била ослободена од данок и прогласила независност)
биле потврдени руските граници по текот на Дунав и Кавказ
Србија, Влашка и Молдавија добиле автономија
бил даден рок на 18 месеци според кој христијаните во Османлиската импетија имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.