Разлика помеѓу преработките на „Трка околу Полска 2014“

нема опис на уредувањето
| distance = 1.251
| unit = км
| time = 30ч 16' 18"
| speed = 25.679
| first = [[Рафал Мајка]]
| first_nat = Полска
| first_team = {{ct|SAX|2014}}
| first_color = yellow
| second = [[Јон Изагире]]
| second_nat = Шпанија
| second_team = {{ct|MOV|2014}}
| third = [[Бењат Инчаусти]]
| third_nat = Шпанија
| third_team = {{ct|MOV|2014}}
| mountains = [[Мачеј Патерски]]
| mountains_nat = Полска
| mountains_team = {{ct|CCC|2014}}
| mountains_color = violet
| points = [[Јаухен Хутарович]]
| points_nat = Белорусија
| points_team = {{ct|ALM|2014}}
| points_color = white
| sprints = [[Матијас Крицек]]
| sprints_nat = Австрија
| sprints_team = {{ct|CAN|2014}}
| sprints_color = blue
| team = {{ct|MOV|2014}}
| previous = [[Трка околу Полска 2013|2013]]
| next = [[Трка околу Полска 2015|2015]]
}}
 
'''Трка околу Полска 2014''' — 71. издание на велосипедската [[етапна трка]] [[Трка околу Полска]]. Започнала на 3 август 2014 година во [[Гдањск]], а ќе завршизавршила на 9 август 2014 година во [[Краков]], по седум одржани етапи, вклучувајќи и еден [[индивидуален хронометар]] на завршната етапа, возен низ улиците на Краков. ПретставуваПретставувала дваесетта трка во сезоната на [[Светска турнеја UCI 2014|Светската турнеја]].
 
Трката била освоена од Полјакот [[Рафал Мајка]] од екипата {{ct|TST}} со 8 и 22 секунди разлика пред Шпанците [[Јон Изагире]] и [[Бењат Инчаусти]], соодветно.
 
== Распоред ==
| 25 км
| [[Податотека:History.gif|20п]] || [[индивидуален хронометар]]
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Вандевале]]|БЕЛ}}
|
|}
 
== Екипи ==
 
Бидејќи Трката околу Полска е настан од Светската турнеја, сите осумнаесет [[Светска турнеја UCI|UCI World Tour]] екипи биле автоматски повикани и себиле обврзани да испратат екипа. Заедно со Тим Полска — полската национална екипа — на две други екипи им биле дадени специјални покани и со тоа била создадена група од 21 екипа.
 
Екипи кои настапиле на трката биле:
 
;8 август 2014 — Буковина Терма Хотел Спа до [[Буковина Татшањска]], 174 км
 
{|
|'''Резултат од етапа 6'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Рафал Мајка]]|ПОЛ}}
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|4ч 40' 58"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Бењат Инчаусти]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 10"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Јон Изагире]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 10"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Риблон]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 19"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Пшемислав Њемјец]]|ПОЛ}}
| {{ct|LAM|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Ваут Пулс]]|ХОЛ}}
| {{ct|OPQ|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Варан Баргиј]]|ФРА}}
| {{ct|GIA|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Роберт Гесинк]]|ХОЛ}}
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Џампаоло Карузо]]|ИТА}}
| {{ct|KAT|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Џанлука Брамбила]]|ИТА}}
| {{ct|OPQ|2014}}
| align="right"| + 26"
|}
||
|'''Генерален пласман по етапа 6'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Рафал Мајка]]|ПОЛ}} [[Податотека:Jersey yellow.svg|20п]]
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|29ч 46' 17"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Бењат Инчаусти]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 18"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Јон Изагире]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 22"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Риблон]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 39"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Џампаоло Карузо]]|ИТА}}
| {{ct|KAT|2014}}
| align="right"| + 40"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Роберт Гесинк]]|ХОЛ}}
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 40"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Варан Баргиј]]|ФРА}}
| {{ct|GIA|2014}}
| align="right"| + 40"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Пшемислав Њемјец]]|ПОЛ}}
| {{ct|LAM|2014}}
| align="right"| + 40"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Џанлука Брамбила]]|ИТА}}
| {{ct|OPQ|2014}}
| align="right"| + 46"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Марек Руткјевич]]|ПОЛ}}
| {{ct|CCC|2014}}
| align="right"| + 47"
|}
|}
 
=== Етапа 7 ===
 
;9 август 2014 — [[Краков]] до Краков, 25 км, [[индивидуален хронометар]] (ITT)
 
{|
|'''Резултат од етапа 7'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Вандевале]]|БЕЛ}}
| {{ct|TFR|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|29' 18"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Адријано Малори]]|ИТА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 3"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Стив Камингс]]|ВБР}}
| {{ct|BMC|2014}}
| align="right"| + 10"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Стив Морабито]]|ШВА}}
| {{ct|BMC|2014}}
| align="right"| + 20"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Горка Изагире]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 22"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Дарио Каталдо]]|ИТА}}
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| + 28"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Јон Изагире]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 29"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Боб Јунгелс]]|ЛУК}}
| {{ct|TFR|2014}}
| align="right"| + 34"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Риблон]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 38"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Мајкл Метјус (велосипедист)|Мајкл Метјус]]|АВС}}
| {{ct|OGE|2014}}
| align="right"| + 38"
|}
||
|'''Генерален пласман по етапа 7'''
{| class="wikitable"
|-
!
!Возач
!Екипа
!Време
|-
| 1
| {{атлетзнаме|[[Рафал Мајка]]|ПОЛ}} [[Податотека:Jersey yellow.svg|20п]]
| {{ct|SAX|2014}}
| align="right"| {{безпрелом|30ч 16' 18"}}
|-
| 2
| {{атлетзнаме|[[Јон Изагире]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 8"
|-
| 3
| {{атлетзнаме|[[Бењат Инчаусти]]|ШПА}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 22"
|-
| 4
| {{атлетзнаме|[[Кристоф Риблон]]|ФРА}}
| {{ct|ALM|2014}}
| align="right"| + 34"
|-
| 5
| {{атлетзнаме|[[Пшемислав Њемјец]]|ПОЛ}}
| {{ct|LAM|2014}}
| align="right"| + 1' 20"
|-
| 6
| {{атлетзнаме|[[Андреј Амадор]]|КРИ}}
| {{ct|MOV|2014}}
| align="right"| + 1' 21"
|-
| 7
| {{атлетзнаме|[[Филип Дејгнан]]|ИРС}}
| {{ct|SKY|2014}}
| align="right"| + 1' 24"
|-
| 8
| {{атлетзнаме|[[Роберт Гесинк]]|ХОЛ}}
| {{ct|BEL|2014}}
| align="right"| + 1' 41"
|-
| 9
| {{атлетзнаме|[[Доминик Нерц]]|ГЕР}}
| {{ct|BMC|2014}}
| align="right"| + 1' 42"
|-
| 10
| {{атлетзнаме|[[Петр Вакоч]]|ЧЕШ}}
| {{ct|OPQ|2014}}
| align="right"| + 1' 49"
|}
|}
 
== Поредок ==
|style="background:yellow;"| [[Јаухен Хутарович]]
|style="background:violet;" rowspan=3| [[Мачеј Патерски]]
|style="background:offwhite;" rowspan=67| [[Јаухен Хутарович]]
|style="background:lightblue;"| [[Жими Енжулвент]]
|style="background:orange;" rowspan=4| {{ct|OPQ|2014}}
| [[Јонас Вангенехтен]]
|style="background:violet;"| [[Матеуш Тачак]]
|style="background:lightblue;" rowspan=34| [[Матијас Крицек]]
|-
| 5
| [[Рафал Мајка]]
|style="background:violet;" rowspan=23| [[Мачеј Патерски]]
|style="background:orange;" rowspan=23| {{ct|MOV|2014}}
|-
| 6
| [[Рафал Мајка]]
|style="background:yellow;" rowspan=2| [[Рафал Мајка]]
|-
| 7
| [[Кристоф Вандевале]]
|
|
|
|
|
|
|-
! colspan=2| '''На крај'''
! style="background:gold;"| [[Рафал Мајка]]
! style="background:#B93B8F;"| [[Мачеј Патерски]]
! style="background:offwhite;"| [[Јаухен Хутарович]]
! style="background:blue;"| [[Матијас Крицек]]
! style="background:#ff8c00;"| {{ct|MOV|2014}}
|}