Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Специјална релативност}}
 
'''Теорија за релативноста''' — тeорија во [[физика]]та која впрочем опфаќа две теории од [[Алберт Ајнштајн]]: [[специјална теорија за релативноста|специјалната]] и [[општа теорија за релативноста|општата]].<ref>{{Citation|author=Einstein A. |year=1916 (translation 1920)|title=[[s:Relativity: The Special and General Theory|Relativity: The Special and General Theory]]|publisher=H. Holt and Company|location=New York}}</ref> (Со поимот ''релативност'' може исто така да се опише една од постарите теории т.е. [[ГалилеевГалилеева релативност]].)
 
Основните цели на тероијата за релативноста се: